Partijen akkoord over CAO bejaardenoorden

AMSTERDAM, 18 JUNI. In de sector bejaardenoorden is vanochtend een principe-akkoord bereikt over een tweejarig CAO-contract met een loonsverhoging van 4,1 procent per 1 april van dit jaar en 4 procent per 1 april 1993.

Het akkoord kwam tot stand na een marathon-onderhandelingsessie van 22 uur tussen werkgevers en werknemers in de sector bejaardenoorden. Het leek wel of ze het erom deden: op de kop af net zo lang onderhandelen als de partijen in het ziekenhuiswezen twee dagen geleden. Ook die kwamen na een doorwaakte nacht tot een akkoord. Naast loonsverhoging zijn ook tal van secundaire arbeidsvoorwaarden overeengekomen. Zo krijgen medewerkers de garantie dat ze er bij een fusie of reorganisatie niet in inkomen op achteruit zullen gaan. De vergoeding voor nachtdiensten wordt verbeterd. Daarnaast wordt het mogelijk goed functionerend personeel extra periodieken toe te kennen. Tot nog toe bestond er wel zo'n regeling voor het hogere personeel, maar niet voor de rest.

CFO-onderhandelaar H. Stapel noemde het bereikte akkoord “het maximaal haalbare”. Van belang is daarbij nog dat partijen zijn overeengekomen het functiewaarderingsstelsel te gaan evalueren. Ook in de bejaardenzorg leeft het idee dat zorgfunties worden ondergewaardeerd in het stelsel, net als in het ziekenhuiswezen. De CAO bejaardenzorg geldt voor 80.000 werknemers.