Ongeregeldheden na winst

ROTTERDAM, 19 JUNI. De overwinning van het Nederlands voetbalelftal op Duitsland tijdens het Europees kampioenschap zorgde voor grote vreugde in het land. Oranje is na de grootste zege (3-1) op de oude rivaal sinds 1910 in Zweden nog niet van de Duitsers verlost.

Duitsland bereikte door de hulp van Schotland, dat het GOS met 3-0 versloeg, eveneens de halve finale. Daarin speelt het zondag tegen thuisland Zweden. Nederland ontmoet maandag in Gothenburg Denemarken. Er is een gerede kans dat Nederland-Duitsland volgende week vrijdag de finale is.

Het is in de geschiedenis van zowel het EK en WK nog nooit gebeurd dat in een eindronde een land twee keer van dezelfde tegenstander won. Wel is driemaal voorgekomen dat ploegen elkaar een tweede maal tegenkwamen. Dat was bij het EK van 1988 het geval met Nederland-Sovjet-Unie. De eerste wedstrijd werd toen door Sovjet-Unie gewonnen, maar de finale tussen beide landen was voor Nederland. Bij het WK van 1954 verloor Duitsland eerst met 8-3 van Hongarije. Het nam echter in de finale revanche met 3-2. Bij het WK in 1962 waren het Brazilië en Tsjechoslowakije: 0-0 in de poule, 3-1 winst voor Brazlië in de finale.

Na Oranjes overwinning op Duitsland gingen gisteravond honderdduizenden de straat op. In de Haagse binnenstad en het plein voor het Scheveningse Kurhaus, bij de grensovergang Gronau- Glanerbrug (gemeente Enschede) en in Kerkrade deden zich daarbij ongeregeldheden voor. In Den Haag werd een aantal winkels geplunderd. De Mobiele Eenheid voerde charges uit. Er is een groot aantal arrestaties gemaakt en enige politie-agenten raakten gewond.

Meteen na afloop van de voetbalwedstrijd heerste op de Nieuwstraat in Kerkrade een "rellerige sfeer'. De straat is voor de helft Duits en voor de andere helft Nederlands gebied. Twee jaar geleden, na de wedstrijd Nederland-Duitsland op de wereldkampioenschappen voetbal in Italië, onstonden in deze straat net als gisteren fikse rellen.

Foto: Uitbundige vreugde in een volle huiskamer, waar de televisietoestellen hoog zijn opgestapeld. (Foto NRC Handelsblad/Chris de Jongh)