Nederlaag schaakteam na blunders tegen IJsland

MANILLA, 19 JUNI. Het Nederlandse schaakteam lijkt de souplesse en daadkracht kwijtgeraakt te zijn waarmee het zich in de openingsweek van de Olympiade in Manilla onder de favorieten schaarde. Een misser van Piket in tijdnood en een kapitale blunder van Sosonko leidden een 2,5-1,5 verlies tegen IJsland in.

Piket, die Timman aan het eerste bord verving, verdedigde zich tegen Hjartarson behendig in een moeilijke stelling. Juist echter op het moment dat de IJslander de draad kwijt begon te raken, verzuimde Piket toe te slaan en belandde prompt in een verloren stelling. Sosonko verging het nog erger. In een positioneel uiterst florissante stand schoot hij tegen Petursson een bok en verloor de slag. Aangezien Van der Sterren met zwart een degelijke remise speelde tegen Olafsson was het andermaal aan Van Wely om het verlies van zijn team binnen de perken te houden.

Het jongste lid van het team deed wat van hem verwacht werd en speelde Thorhallsson geleidelijk aan uit zijn voegen. Rusland zal voor de eerste keer niet gaan winnen. Tegen Armenië eindigden drie partijen in remise. Kasparov zorgde voor veel spektakel tegen Vaganian, maar ook hier werd het punt gedeeld. Drejev brak af tegen Lputian maar mag hooguit hopen op een remise.