Maxwell-broers vrijgelaten na betalen van borg

LONDEN, 19 JUNI. Kevin en Ian Maxwell, de zoons van wijlen mediamagnaat Robert Maxwell, zijn gisteren in Londen op borgtocht vrijgelaten.

De broers werden gistermorgen gearresteerd op verdenking van fraude met leningen, samenzwering en diefstal uit de pensioenfondsen van het Maxwell-imperium. Zij zijn in staat van beschuldiging gesteld.

Kevin Maxwell (33) verklaarde bij het verlaten van de rechtbank in Londen “er naar uit te kijken om me voor de rechter te kunnen verdedigen. Ik zal alle beschuldigingen ten stelligste ontkennen.” Hij was op vrije voeten gesteld na betaling van 500.000 pond (ongeveer 1,7 miljoen gulden). Enkele minuten daarvoor had zijn broer Ian (36) de rechtbank verlaten zonder commentaar te geven. Op 1 september moeten zij opnieuw voor de rechtbank verschijnen.

Ook Larry Trachtenberg (38), adviseur van Robert Maxwell, is in staat van beschuldiging gesteld. Volgens het Bureau voor Ernstige Fraudezaken (SFO), dat al ruim een half jaar onderzoek doet naar de malversaties van de familie Maxwell, zou Trachtenberg zich schuldig hebben gemaakt aan diefstal. Hij was directeur van Bishopsgate, de investeringsmaatschappij die een groot deel van de pensioengelden van de Maxwell-bedrijven beheerde. Alle drie de verdachten moesten hun paspoort inleveren en kregen opdracht om thuis bereikbaar te zijn.

Volgens het Bureau voor Ernstige Fraudezaken hebben Kevin Maxwell en Larry Trachtenberg zich onder meer schuldig gemaakt aan samenzwering tot oplichting van de Swiss Bank Corporation voor een bedrag van 55,7 miljoen pond, diefstal van miljoenen aandelen uit diverse pensioenfondsen van het Maxwell-concern, diefstal van aandelen van het taleninstituut Berlitz International dat deel uitmaakte van een van Robert Maxwells privé-bedrijven. In totaal zou Kevin Maxwell voor een bedrag van 425 miljoen gulden hebben verduisterd, Trachtenberg voor 400 miljoen gulden en Ian Maxwell voor 65 miljoen.

Ian en Kevin Maxwell hebben nauw samengewerkt met hun vader. Na diens dood, op 5 november 1991, stonden zij een maand aan het hoofd van het imperium. Toen de financiële chaos van het bedrijf aan het licht kwam, stapten zij op. In de vier weken dat zij het bewind voerden over het concern zouden zij vele miljoenen hebben overgebracht naar het buitenland.

Van de twee broers is Kevin Maxwell de belangrijkste verdachte, omdat hij het nauwst heeft samengewerkt met zijn vader tijdens de laatste twee jaar van diens leven. Kevin stond aan het hoofd van de uitgeverij Maxwell Communication Corporation, de tak van het Maxwell-inperium met de meeste schulden. Hij voerde namens het concern onderhandelingen met de banken en zijn handtekening figureert veelvuldig onder de vele duistere transacties die werden uitgevoerd tussen de 800 bedrijven en bedrijfjes die de familie in bezit had. (AP, Reuter, AFP)