Licht herstel voor Philips op Damrak

AMSTERDAM, 19 JUNI. De handel op de Amsterdamse effectenbeurs kon vandaag weer even wat op adem komen na een paar hectische dagen. Philips, dat twee dagen lang zware klappen kreeg, kon zich licht herstellen met vier procent koerswinst.

AMSTERDAM De EOE-index, die gisteren ruim vier punten lager sloot op 305,44, stond om 13.00 uur op een winst van ruim twee punten. Handelaren keken vanmorgen uit naar de expiratie van de juni-opties later op de dag. “Het is nu allemaal vrij rustig, we moeten maar zien wat de expiratie gaat brengen”, zei een afwachtende handelaar.

Bij de hoofdfondsen viel naast de koerswinst van Philips van 1,60 gulden op 31,50 gulden, geen enkel fonds echt op. Olies wonnen een dubbeltje en Unilever dikte negen dubbeltjes aan.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren opnieuw gedaald. De Dow Jones-index daalde met 13,67 punten tot 3,274,12. De omzet kwam uit op 216 miljoen aandelen, waarbij het aantal dalers tweemaal zo groot was als het aantal stijgers. Philips sloot in New York iets hoger op 17 dollar (30,05 gulden) tegen 16⅝ dollar (29,50 gulden) op woensdag.

LONDEN Het Ierse "ja' pepte de aandelenmarkt in Londen op. De koersen openden vanmorgen hoger nadat de eerste uitslagen van het referendum binnen waren. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 35,7 lager sloot op 2.562,7, stond omstreeks het middaguur op een winst van 19,8 punten.

FRANKFURT De handel op de Duitse beurs kon vanmorgen, na de rustdag gisteren, maar moeilijk op gang komen. De aandelenkoersen openden lager en bleven de hele ochtend rond hun openingskoers hangen. Het Dax-30-koersgemiddelde stond omstreeks het middaguur op een verlies van een kwart punt op 1771,65.

TOKIO De aandelenkoersen op de Japanse beurs sloten vanmorgen scherp hoger na een dag van technisch herstel.

Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 474,31 punten hoger op 16.519,87, een winst van drie procent. Handelaren en institutionele beleggers zorgden ervoor dat de Nikkei-index na een daling van tien procent in de afgelopen tien handelsdagen kon herstellen.