Kikkervisjes

De kikkervisjes zijn nu al bijna allemaal kikkertjes. Dat blijkt uit de brieven die we hebben gekregen.

Evelien Hekkelman (net 6 jaar) uit Amsterdam maakte een mooie tekening waarop je goed kunt zien hoe kikkerdril verandert in een kikker. Ze maakte de tekening voor haar zusje Hella (4). Op school bij Evelien, de Dongeschool, hadden ze ook dikkopjes. Toen de kikkers groot genoeg waren heeft de klas ze naar het Beatrix-park gebracht. Eén kikkertje is doodgegaan, en dat hebben ze samen begraven. Overigens woont Evelien tussen de kikkers: ze woont namelijk op een boot in de Amstel.

Anne Backer (6) uit Den Haag schrijft over haar huisdier. Dat is een kikkervisje. Ze schrijft: “Weet je wat voor naam ik hem gegeven heb? Roos. Het is een groen met bruine kikkervis. Hij zit nu in een kom met allemaal blaadjes en heel veel water uit de sloot.”

Cleo Baars uit Dommelen kreeg kikkervisjes door ze in de klas te ruilen voor snoepjes. Haar moeder deed ze in een kom en “elke week krijgen ze schoon slootwater en schone plantjes. Sommige krijgen achterpoten en nu krijgen ze ook voorpoten. En ze hebben ogen,” schrijft ze. Ze besluit met: “Opa wil ze voor de vijver, maar dat wil ik niet!”

Opnieuw heeft ook een hele klas brieven en tekeningen over kikkervisjes ingestuurd. “Wij hebben kikkervisjes in onze klas”, schrijft Fatih Özqul (8 jaar). Sommige kinderen maken de kikkervisjes in het aquarium bang, schrijft Fati Koçak (9), “Dan gaan ze weg en wordt juf boos.” Als de dikkopjes kikkertjes zijn "gaan we ze in de sloot laten', vertelt Naomi Alon (8). Dat zal nu al wel gebeurd zijn, denk ik.

Ibrahim Tulbur (8) beschrijft hoe kikkerdril verandert in kikkertjes. Bij Mohamed Bendaoud (10) begint het met een zwangere "kikkermoeder met een dikke buik'. Hasna Chautoufi (8) maakt er zelfs een sprookje van, en begint zo: “Er was eens een kikker. Die zocht een vrouwtjeskikker. En op een dag had hij een vrouwtje”. Na een winterslaap krijgen ze samen in de lente eieren.

Daar begint ook het verhaal van Ahmet Polat (9): “Er zijn veel eieren in de sloot. Op een dag krakten de eieren. En er kwamen veel kikkervisjes uit. Twee weken later worden de kikkervisjes kikkers. Wat een lawaai! Ik hoor: kwak! kwak! kwaak! Kijk, daar gaat eentje hoog springen. Dit is het leven van kikkers”, besluit Ahmet. En zo is het. Bedankt voor alle kikkervisjesbrieven. We stoppen er nu mee. De kikkervisjestijd is voorbij.

    • Paul Steenhuis