Israel: Palestijnen vast om bezoek aan Arafat

AMMAN/JERUZALEM, 19 JUNI. De Israelische autoriteiten zijn van plan twee prominente Palestijnen, Hanan Ashrawi en Faisal Husseini, te arresteren bij hun terugkeer van een zeer warme ontmoeting in de Jordaanse hoofdstad Amman met PLO-leider Yasser Arafat.

Het was de eerste publieke ontmoeting tussen leden van de Palestijnse onderhandelingsdelegatie naar het Midden-Oostenvredesoverleg en Arafat.

“Het gaat dit keer om een opzettelijke schending van de Israelische wet (die contacten met de PLO verbiedt)”, aldus minister van politie Ronni Milo vanmorgen. “Ze zullen onmiddellijk na hun terugkeer worden gearresteerd.”

De bijeenkomst van gisteren werd in Israel gezien als gericht op de algemene verkiezingen van dinsdag, die het verdere verloop van het vredesoverleg aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

Cameralieden stonden zo gunstig mogelijk opgesteld om de ontmoeting tussen Arafat en de delegatieleden, onder wie delegatieleider Haidar Abdel-Shafei, woordvoerster Hanan Ashrawi en adviseur Faisal Husseini, vast te leggen. Arafat omarmde alle 12 onderhandelaars en hun 14 adviseurs. Ashrawi legde haar hoofd op Arafats borst terwijl de PLO-leider haar op het voorhoofd kuste.

“Waarom”, antwoordde Arafat op een vraag of hij zich geen zorgen maakte over de consequenties van de ontmoeting. “Is het een misdaad de president van Palestina te ontmoeten?” Een andere prominente PLO-aanwezige op de bijeenkomst, Yasser Abed Rabbo, zei dat “we zo een boodschap van vrede aan het Israelische volk willen overbrengen, speciaal aan de vooravond van de Israelische verkiezingen”.

De Israelische wet verbiedt elk contact met de als terroristische organisatie gebrandmerkte PLO, die ook formeel is uitgesloten van het huidige vredesproces. In de praktijk echter gidst de PLO de Palestijnse delegatie.

Pag.4: Geregeld contact PLO en Palestijnen

Er zijn ook geregeld directe contacten tussen de PLO en de onderhandelaars, allen Palestijnen uit de bezette gebieden. De Israelische regering heeft dergelijke contacten, tot dusverre in de semi-openbaarheid, echter weten te negeren.

Premier Shamir werd nu, vlak voor de verkiezingen, geconfronteerd met het probleem dat hij door niets te doen tegenover zijn nationalistische aanhangers de indruk zou wekken een PLO-rol in het vredesoverleg te dulden. Dit te meer daar Ashrawi volgens de Israelische krant Ha'arets in Amman heeft gezegd dat “we de PLO-mensen openlijk zullen blijven ontmoeten. Israel moet begrijpen dat dit een feit is. Israel (..) wil niet begrijpen dat er zonder de PLO geen vredesproces is”. Door aan de andere kant een crisis in het onderhandelingsproces te forceren riskeert hij de voorstanders van het vredesproces aan de oppositionele Arbeidspartij te verliezen. Minister van gezondheid Ehud Gol stelde gisteren dan ook dat de PLO op deze wijze haar voorkeur voor de Arbeidspartij had kenbaar gemaakt.

Op zijn beurt stelde de socialistische campagnestrategist Binyamin Ben Eliezer: “Likud wordt nu met de waarheid in het gezicht geslagen. Likud heeft gezegd dat het de PLO nooit zou ontmoeten. En nu heeft de partij al die tijd met de PLO gepraat”.

Volgens opiniepeilingen zijn Likud en de Arbeidspartij in een nek-aan-nekrace gewikkeld om de gunst van de kiezers. Een grote overwinning voor de Arbeidspartij en een premierschap voor haar leider Rabin zou tot een soepeler Israelische opstelling in de vredesonderhandelingen kunnen leiden. (AFP, Reuter)

Foto: De Palestijnse woordvoerster Hanan Ashrawi legt haar hoofd aan Yasser Arafats borst tijdens een bijeenkomst tussen de PLO-leider en de Palestijnse deelnemers aan het huidige vredesproces. De Israelische regering is woedend. (Foto Reuter)