Incident boven Egeïsche Zee

ATHENE/ANKARA, 19 JUNI. Een Grieks gevechtsvliegtuig, een Mirage F-1, is gisteren in de Egeïsche Zee neergestort waarbij de piloot is omgekomen bij een poging twee Turkse toestellen te onderscheppen. Griekenland heeft Turkije beschuldigd van schending van zijn luchtruim en bij de VO een protest ingediend naar aanleiding van het incident. Maar Turkije heeft alle verantwoordelijkheid ervoor van de hand gewezen en de schuld bij de Grieken zelf gelegd.

“Het is hun eigen fout, niet de onze”, zei premier Demirel, wijzend op de Griekse gewoonte vliegtuigen de lucht in te sturen zodra de Turkse luchtmacht boven de Egeïsche Zee oefent. Een legerwoordvoerder onderstreepte dat er niet was geschoten, en vertolkte de opinie dat slecht vliegen de oorzaak van het ongeluk was. Hij onderstreepte ook dat de twee Turkse F 16's niet het Griekse luchtruim hadden geschonden.

De twee landen, NAVO-bondgenoten, zijn diverse malen dicht bij een oorlog geweest over de kwestie van het Egeïsche luchtruim en de territoriale wateren. Turkije verwerpt de Griekse aanspraak op een luchtzone van 10 mijl boven de Egesche Zee, en stelt dat die tot 6 mijl blijft beperkt, evenals de Turkse. (Reuter, AP)