In de woestijn (15)

Meneer Ali ben Ali ben Ali Tagelmust had ons met zijn verhaal over Spook Slof, die op de hoogvlakte woonde, aan het lachen gemaakt. Eerlijk gezegd geloofden we er geen snars van. "Spook Slof is het machtigste spook van de hoogvlakte', zei meneer Ali ben Ali ben Ali Tagelmust op ernstige toon. "Wie in de macht is van Spook Slof, stelt alles uit tot morgen. En als het dan morgen is, stel je weer alles uit tot morgen. En zo zal het eeuwig doorgaan.'

"Nou, wat dan nog', zei Gied Meeuwenoog. Meneer Tagelmust liep weg zonder antwoord te geven. Samen met zijn zoon Ibrahim begon hij dadels te plukken. Toen er drie zakken met dadels waren gevuld, werden de dromedarissen omhoog getrokken uit het zand. "Volle Maan, de karavaan moet verder trekken. Wij kunnen hier niet langer blijven wachten', zei meneer Tagelmust. "Mijn neef Aramis is weggereden op de witte renkameel om hulp te halen maar hij is niet teruggekeerd. Ik weet niet wat er met Aramis is gebeurd. Ik ben naar de rotspunt geklommen vanwaar je de hele vallei kan overzien. Maar ik heb niemand kunnen ontwaren. In de koelte van de nacht en bij het licht van de maan zullen wij op zoek gaan naar een bron die in een zijtak van de vallei ligt. Deze bron is onze enige redding maar in dit seizoen staat hij meestal droog. Maar als wij hier blijven, veranderen wij gewis in gedroogde krenten. Moge de Hand van Fatima ons beschermen op onze tocht'.

"Vertrekken jullie maar gerust. Ik blijf lekker op mijn krent onder de dadelpalmen zitten. We kunnen toch ook morgen op zoek gaan naar een bron', zei Gied Meeuwenoog. Meneer Ali ben Ali ben Ali Tagelmust en zijn zoon Ibrahim haalden ineens een lang kameelharen touw te voorschijn. Het volgende moment leek Gied Meeuwenoog op een rollade. Zijn dikke lijfje was van onder tot boven met het kameelharen touw omwonden. Meneer Tagelmust en Ibrahim tilden Gied Meeuwenoog op alsof hij een baaltje katoen was. Daarna laadden ze hem op een dromedaris waar ze hem vastbonden aan de dromedaris-bult. "De karavaan moet de plek des onheils nu onmiddellijk verlaten', zei meneer Tagelmust op besliste toon. Spook Slof is aan het toeslaan. Hij heeft de regendanser Volle Maan tot zijn eerste slachtoffer gemaakt. Volle Maan is door de ziekte van het uitstellen getroffen. We hebben Volle Maan met geweld uit de armen van Spook Slof moeten losscheuren. Als we ons niet snel uit de voeten maken, wacht ons hetzelfde lot'.

    • Betty van Garrel