IMF en Moskou zien snel akkoord

WASHINGTON, 19 JUNI. Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de Russische regering hebben hun vertrouwen erin uitgesproken dat Rusland spoedig het fiat van het fonds zal krijgen voor de miljardensteun uit het Westen. IMF-topman M. Camdessus en de Russische premier Y. Gaidar gaven hierover gisteren een gezamenlijke verklaring uit. Zij hadden een ontmoeting in verband met het bezoek aan Washington van de Russische president Jeltsin.

“Beide partijen zijn ervan overtuigd dat de voortgaande onderhandelingen snel tot een akkoord zullen leiden over een programma dat kan worden ondersteund door financiële bronnen van het fonds,” aldus de verklaring.

De goedkeuring van het IMF is een noodzakelijke voorwaarde voor het vrijmaken van een westers hulppakket van 24 miljard dollar. Gaidar onderstreepte in de verklaring dat zijn regering de politiek van structurele hervormingen wil voortzetten “in overstemming met het memorandum van het IMF.” Volgens Camdessus heeft het onderhoud met Gaidar het wederzijds begrip vergroot. “Dit draagt er duidelijk toe bij dat kwesties kunnen worden geregeld met betrekking tot de besluiten die we moeten nemen.”

Camdessus refereerde hierbij aan de recente waarschuwing van het IMF over een dreigende vertraging van de Russische economische hervormingen, die het beschikbaar stellen van de 24 miljard dollar zou kunnen ophouden.

Russische functionarissen hopen volgende maand een akkoord met het IMF te bereiken. President Bush gaf deze week aan dat hij de kwestie op de top van de zeven belangrijkste industriestaten (G-7) van 6 tot 8 juli in München nog met zijn collega's wil bespreken. Een commissie van het Huis van Afgevaardigden stemde gisteren in met het Amerikaanse aandeel in het hulpprogramma. (Reuter, AP, AFP)