Gedwongen terugkeer Vietnamezen hervat

HONGKONG, 19 JUNI. De autoriteiten in Hongkong hebben vandaag de gedwongen terugkeer van Vietnamese vluchtelingen hervat met het transport van 38 van hen naar Hanoi.

De 38 vluchtelingen werden met een veerboot uit een van de kampen gehaald en vervolgens naar het vliegveld Kai Tak gebracht. De groep Vietnamezen, onder wie acht mannen die gevangenisstraffen uitzaten wegens in Hongkong gepleegde misdrijven, verzette zich nauwelijks. Eén man moest het vliegtuig worden ingedragen omdat hij niet wilde lopen.

In Hongkong bevinden zich nog altijd 54.000 Vietnamese bootvluchtelingen. Eind vorig jaar ging Vietnam na lang verzet akkoord met de mogelijkheid van gedwongen terugkeer als aanvulling op de overeenkomst over vrijwillige terugkeer. Volgens Clinton Leeks, de man die namens de regering van Hongkong verantwoordelijk is voor de terugkeer van de Vietnamezen, heeft die stap geleid tot opmerkelijke resultaten: potentiële vluchtelingen worden afgeschrikt. Tot nu toe zijn dit jaar slechts zeven vluchtelingen uit Vietnam aangekomen, in de vergelijkbare periode vorig jaar waren dat enige duizenden.

De overeenkomst van vorig jaar over gedwongen terugkeer had alleen betrekking op de kleine groep van zogenoemde "double-backers', zij die voor de tweede keer waren gevlucht. Deze vluchtelingen zijn inmiddels allen gerepatrieerd. Afgelopen maand stemde Hanoi ook in met de gedwongen terugkeer van de vluchtelingen die geen kans maken op politiek asiel en dat is verreweg het grootste deel van de 54.000 Vietnamezen in Hongkong. (Reuter)