Frico en Coberco blazen fusie af

LEEUWARDEN, 19 JUNI. De zuivelcoöperaties Friesland Frico Domo (Noorden) en Coberco (Oosten) zullen voorlopig niet fuseren. Wel zullen ze intensiever gaan samenwerken. Dit hebben de hoofddiirecties van beide zuivelgiganten gisteren bekendgemaakt.

Uit een in februari gestart onderzoek gestart naar de mogelijkheden tot een volledige fusie per 1 januari 1993, is gebleken dat een fusie wel voordelen biedt, maar dat de kosten ervan op korte termijn te hoog zijn. “Een fusie moet leiden tot een goede melkprijs. Dat kan alleen door marktvoordelen. Maar die zijn te beperkt gebleken om de aanvangskosten te compenseren”, aldus de woordvoerder van Friesland Frico Domo.

Door een fusie zou de grootste zuivelcoöperatie van Europa zijn ontstaan met wereldwijd ruim 11.000 werknemers en een jaaromzet van bijna 8 miljard gulden. De besturen en directies van beide zuivelconcerns zijn van mening dat het gevaar reëel is dat een fiks aantal ledenveehouders over zal stappen naar een andere coöperatie die een hogere melkprijs uitbetaalt. “De voordelen op lange termijn wegen daardoor niet op tegen de nadelen op korte termijn”, aldus directeur A. Olijslager van Friesland Frico Domo.

Samenwerking op deelterreinen is wel mogelijk, zo bleek uit het onderzoek. Hierbij wordt gedacht aan de verkoop van consumptiemelk in Nederland, en activiteiten op de Duitse markt, zoals de verkoop van lang houdbare melk en merkprodukten (Friesche vlag koffiemelk, Completa), en van gecondenseerde melk.

Coberco en Friesland Frico Domo, ontstaan in 1990 uit een fusie van de coöperaties Noord-Nederland en ccFriesland, zitten beide middenin een reorganisatie. De operatie zal bij Friesland Frico Domo leiden tot een verlies van 550 arbeidsplaatsen en bij Coberco van 200 arbeidsplaatsen.

Coberco behaalde in 1991 een omzet van 3,8 miljard gulden. De onderneming verwerkt 2,8 miljard kilogram melk per jaar. Friesland Frico Domo realiseerde in 1991 een omzet van 4 miljard gulden en verwerkt jaarlijks 2,6 miljard kilogram melk. Campina Melkunie is met 5,5 miljard kilogram melk de grootste coöperaties.

De Voedingsbond FNV had gemengde gevoelens over de fusie. Hagelstein:“We stonden altijd genuanceerd tegenover een fusie, die meestal met verlies aan arbeidsplaatsen gepaard gaat. Anderzijds zou een gefuseerde sterke firma een betere waarborg zijn voor werkgelegenheid in de toekomst.”