"Filippijns Hof moet Ramos tegenhouden'

MANILA, 19 JUNI. De verslagen kandidaat voor het Filippijnse presidentschap, Miriam Defensor Santiago, heeft gisteren aan het Hooggerechtshof gevraagd de benoeming van Fidel Ramos tot nieuwe president, op 30 juni, te voorkomen, wegens de verkiezingsfraude die zijn partij zou hebben gepleegd.

Santiago reageert hiermee op de uitspraak van het Hooggerechtshof, woensdag, dat de partij van Ramos tijdens de verkiezingscampagne op illegale wijze geld heeft ontvangen van overheidsinstanties. De zittende president Corazon Aquino steunde Ramos, haar voormalige minister van defensie.

Volgens het Hof werden gelden die waren geoormerkt voor projecten die bekeerde guerrillastrijders (zowel behorend tot de communistische NPA als tot moslimgroepen) begeleidden op weg terug naar de maatschappij, doorgeschoven aan Ramos' partij. De uitspraak zou kunnen leiden tot processen tegen leden van het kabinet van Aquino.

Miriam Santiago, een vroegere rechter, zei enkele dagen nadat het tellen van de stemmen was begonnen van de op 11 mei gehouden verkiezingen dat er fraude in het spel was, maar concrete bewijzen kon ze niet leveren. In de uitslag eindigde zij als tweede, met 800.000 stemmen minder dan Ramos.

Santiago stuurde gisteren een 28 pagina's tellende petitie naar het Hooggerechtshof, waarin ze schrijft dat uit verscheidene verzamelstaten blijkt dat er is geknoeid met aantallen. Een commissie van het Congres telde de afgelopen weken de stemmen en daaruit kwam Ramos als overwinnaar uit de bus. Tussen de "werkelijke uitslag' en de gepubliceerde zit volgens Santiago een verschil van twee miljoen stemmen. In de lange tijd tussen stemming en de uitslag, vijf weken, zou zijn geknoeid en ze heeft daarom hertelling en uitstel van de benoeming van Ramos gevraagd.

Waarnemers achten de kans niet groot dat het Hof zal ingaan op het verzoek van Santiago. Uitstel van de inauguratie van Ramos op 30 juni zou de Filippijnen opzadelen met een gevaarlijk machtsvacuüm. (AP, Reuter, UPI)