Fans vieren zege met lawaai en plundering

ROTTERDAM, 19 JUNI. Het laatste fluitsignaal tijdens de wedstrijd Nederland-Duitsland had gisteravond nog niet geklonken, of de tot dan toe zo rustige binnenstad van Den Haag veranderde in een spitsuur van claxonnerende auto's. Grote menigten joelende oranje-supporters togen uit alle delen van de stad naar het centrum, waar de Grote Marktstraat volslibde. Auto's met vlaggen en oranje dekzeilen werden kort daarop bekogeld en de ME dreef groepen uitzinnigen de kleine straten van het centrum in. Vooral in de Schoolstraat moesten winkelruiten het ontgelden en werden etalages geplunderd. “Dit was bepaald geen voetbalfeest,” zei een agent toen de rust enigszins was weergekeerd.

In Kerkrade sloeg de vlam nog eerder in de pan. Al tijdens de wedstrijd richtte een groep van ongeveer 150 Duitsers ernstige vernielingen aan in dancing ”Bel Air'. Tussen de mensen die in de dancing naar de wedstrijd keken, werden zelfgemaakte bommetjes gegooid. Drie bezoekers raakten door de explosies licht gewond. De ramen van het café gingen uit hun sponningen.

Een oranje groepje dat zich direct na afloop van de wedstrijd verzamelde bij de Nieuwstraat zong “Deutschland, Deutschland, alles ist vorbei,” en “O, wat zijn die moffen stil.” De luttele toeschouwers aan de Duitse kant van de straat konden zich er niet druk over maken. “Und wir sind die Weltmeister,” riep een jongen met Duitse vlag.

Van alle kanten hadden jongelui (de categorieën van de zestienjarige voetbalfans en de pitbullbezitters waren duidelijk oververtegenwoordigd) de afzettingen van de politie omzeild. De harde kern verhuisde met de cameraploeg van RTL4 nu eens naar de Duitse, dan weer naar de Nederlandse kant van de straat. Toen de ME te voet en te paard de straat schoonveegde, vlogen hier en daar verkeerspaaltjes en flessen over straat.

Een groep Enschedeërs poogde via de oude spoorlijn Enschede-Gronau Duitsland binnen te komen, maar werd al snel door de Duitse politie teruggedreven. Aan de grens werden vijf mannen tussen de 17 en 27 jaar gearresteerd.

In andere grensplaatsen in het oosten van het land was het relatief rustig. Op campings in Twente en de Achterhoek verblijven momenteel veel Duitsers. In een enkel geval kwam het tot een handgemeen tussen hen en Nederlandse ”supporters'.

Dat gebeurde ook op de Haagse camping Ockenburg. Hagenaars gingen daar de reactie van de Duitse toeristen op de uitslag vernemen. Ook daar moest de politie ingrijpen. De politie in Winterswijk moest enkele tientallen Duitsers “het centrum uithelpen” toen de sfeer er ”te grimmig' werd.

Op twee parkeerplaatsen langs de A12 dichtbij de Duitse grens zijn Duitse automobilisten ernstig lastig gevallen door Nederlanders. Een Duitse familie die vlakbij de grens op de parkeerplaats Oudbroeken in haar caravan zat, werd plotseling belaagd door jongens die de ruiten insloegen en zich vervolgens uit de voeten maakten. Rond middernacht werd op een andere parkeerplaats even verderop een negentienjarige Duitser aangevallen door acht Nederlanders, die met stokken en staven zijn bestelbus aanvielen, alle ruiten insloegen en ook hemzelf enkele raken klappen toebrachten.

In Utrecht kwamen na de wedstrijd zo'n duizend mensen in feeststemming op het Neude bijeen. Na een uur trokken ongeveer tweehonderd jongelui de binnenstad in en pleegden vernielingen. Daarbij sneuvelden 35 winkelruiten. De politie was met 38 man op de been en heeft acht personen aangehouden wegens geweldpleging en vernieling. Een agent raakte licht gewond. Een politiewoordvoerder wijst er met nadruk op dat de groep onruststokers voor het overgrote deel bestond uit Marokkaanse jongeren van 15 tot 20 jaar. “Zij hadden kennelijk met het voetbalplezier niets te maken.” De bekende fans van FC Utrecht hebben zich volgens de politie in ieder geval rustig gehouden. De feestelijkheden hebben de hele nacht geduurd; om zes uur zaten de café's nog vol.

Foto: Nederlandse agenten links en hun Duitse collega's rechts van de grens in de Nieuwstraat in Kerkrade stellen zich op tussen oproerige voetbalfans van beide landen. (Foto Nelis Tutkey)

    • Bert Determeijer
    • Frank Poorthuis