Duitse fans zorgen voor problemen Gothenburg

GOTHENBURG, 19 JUNI. Het is na Nederland-Duitsland nog enkele uren onrustig geweest in Gothenburg. Net zoals voor de wedstrijd zochten de Duitse supporters de confrontatie. Rondom middernacht bestormde een groep van ongeveer 300 Duitsers de speciaal voor de Nederlanders ingerichte biertent in het Hedenpark. Daar werd op dat moment uitbundig feestgevierd door duizenden Nederlanders en Zweden die gezamenlijk dronken op het Oranjesucces.

Met stenen, vuurpijlen en een enkel brandbommetje bestookten de Duitsers de biertent. De politie van Gothenburg, ondersteund door 150 speciaal in aller ijl aangerukte hulptroepen uit Norrköping, pareerde de aanval en slaagde erin de Duitse supporters te verdrijven. Het Oranjelegioen bleef net als 's middags opvallend kalm.

Dat was mede een verdienste van de in Zweden aanwezige Nederlandse politiedelegatie die er, op een enkele uitzondering na, in slaagde te voorkomen dat supporters reageerden op de Duitse provocaties. “Het spande er echt om”, aldus een woordvoerder. “De gehele dag zijn Duitsers op rotzooi uitgeweest. Het kostte steeds meer moeite de Nederlanders er van te weerhouden ook in actie te komen.”

De jeugd van de Zweedse stad bemoeide zich wel met strijd. Dat leidde tot harde confrontaties met de Duitsers omdat de Zweden het opnamen voor hun “Hollandse vrienden en vriendinnen”.

Inmiddels neemt de kritiek op handelswijze van de Zweedse politie toe. Niet alleen de Oranjesupporters, maar ook de Nederlandse politie vindt dat de Zweden veel te lankmoedig optreden. “Vriendelijk blijven is een uitstekend uitgangspunt, maar soms moet je kiezen voor geen woorden maar daden. Aan dat laatste ontbreekt het”, aldus een betrokkene.

Niet bekend