CBS: "Deep Throat' was chef van FBI

WASHINGTON, 19 JUNI. De Amerikaanse televisiemaatschappij CBS heeft twintig jaar na de "Watergate-inbraak' een nieuwe theorie naar voren geschoven over de identiteit van Deep Throat.

Deze - onbekende - persoon uit de omgeving van de toenmalige Republikeinse president Richard Nixon gaf informatie aan de journalist Bob Woodward van de Washington Post over de inbraak in het hoofdkwartier van de Democratische partij daarbij Nixon informatie moest verschaffen die hem zou helpen in de campagne voor zijn herverkiezing. Woodward, wiens publikaties uiteindelijk leidden tot het aftreden van Nixon, heeft altijd zijn bron beschermd. CBS zegt nu dat alleen maar L. Patrick Gray, de toenmalige directeur van de federale politie FBI, Deep Throat kan zijn geweest. CBS heeft de agenda's van andere verdachten zoals stafchef Alexander Haig en perswoordvoerder Ronald Ziegler vergeleken met informatie die Woodward heeft verstrekt over tijdstippen en omstandigheden van de ontmoetingen met Deep Throat. Gray woonde in een flatgebouw met een parkeergarage van het type waar Woodward Deep Throat herhaaldelijk ontmoette. Afspraken werden gemaakt door een code van verplaatste bloempotten op het balkon van Woodward, die bijzonder geschikt was voor communicatie met Gray die maar vier blokken verder woonde. Woodward en Gray weigeren de CBS-theorie te bevestigen. (Reuter)