Bloedbad in zwart woonoord in Zuid-Afrika

JOHANNESBURG, 19 JUNI. In een zwart woonoord ten zuiden van Johannesburg zijn woensdagavond ten minste 39 zwarten vermoord. Het incident was een van de gewelddadigste incidenten in de recente geschiedenis van Zuid-Afrika. President De Klerk sprak gisteren zijn ontsteltenis uit over het bloedbad; hij beloofde een onderzoek en bestraffing van de daders.

Onder de slachtoffers waren een vrouw die negen maanden zwanger was en diverse kinderen en bejaarden. Ze werden vermoord door een groep van naar schatting driehonderd met messen, bijlen en knuppels bewapende mannen die het zwarte woonoord Boipatong, honderd kilometer van Johannesburg, binnendrongen.

Gisteren hebben inwoners van Boipatong gezegd dat de daders afkomstig zijn uit het KwaMadala hostel, dat vast in handen is van Inkatha, de Zulu-organisatie die al enkele jaren is gewikkeld in een gewelddadig conflict met het Afrikaanse Nationale Congres (ANC). De inwoners van zwarte woonoorden als Boipatong steunen meestal het ANC, de Zulu-migranten die in hostels wonen zijn doorgaans aanhangers van Inkatha. Gisteren verschenen in Boipatong opnieuw met speren, schilden, bijlen en lange messen gewapende mannen. Ze gingen een confrontatie met de politie, die een toegangsweg naar het woonoord had afgesloten, uit de weg. In Boipatong brak paniek uit, maar incidenten hebben zich verder gisteren niet voorgedaan.

Een aantal inwoners van Boipatong liet weten dat de moordenaars naar Boipatong werden gebracht in voertuigen van de Zuidafrikaanse politie, die in de duisternis door blanken waren bestuurd.

Een lid van het bestuur van de Inkatha Vrijheidspartij in Transvaal, Themba Khoze, zei dat de verantwoordelijkheid voor het bloedige incident niet op rekening van Inkatha of welke andere organisatie dan ook kan worden geschreven voordat het onderzoek van de politie is voltooid. Dat de moordenaars afkomstig waren uit KwaMadala was volgens hem “een ongegronde en extreem roekeloze” beschuldiging. Een van de leiders van het ANC, Cyril Ramaphosa, die gisteren Boipatong bezocht, zei dat incidenten als dit het overleg binnen de Codesa kunnen verstoren. Hij beschuldigde president De Klerk en de regerende Nationale Partij van “medeplichtigheid”; volgens hem is de regering alleen geïnteresseerd in onderhandelingen met een door dergelijke incidenten en het daaruit voortvloeiende ledenverlies verzwakte ANC.

Foto: Inwoners van Boipatong rouwen om vermoorde familieleden. Veel slachtoffers van het bloedbad waren vrouwen, kinderen en bejaarden. (Foto EPA)

    • Michael Sparks