Amsterdam Upside Down

Een multinational in de fout - altijd leuk. AT & T adverteerde een paar dagen geleden op een halve pagina Herald Tribune haar wereldwijde telefoondiensten en sierde dat op met een city file van Amsterdam. Het nummer van de politie bijvoorbeeld: 222222, volgens AT & T. Ai, daar had een zesje voor gemoeten, maar 06-11 was nog actueler geweest. En een regeltje verder staat achter US Embassy het nummer van het consulaat.

Wat algemene informatie vervolgens, zoals het btw-percentage. Volgens AT & T 18 procent. Jammer, half procentje te weinig. Echter: “Business travelers can reclaim tax paid on certain expenses from Invoerrechten en Accijnsen, Waldorpstraat 440, The Hague.” Maar dat kan ook op Schiphol - wel zo gemakkelijk - en niet alleen voor business travelers maar voor iedereen. In die Waldorpstraat is trouwens niets te halen: de belastingdienst is al jaren geleden verhuisd naar de Steenvoordelaan in Rijswijk.

De evenementenagenda voor de maand juni - jawel, die is er ook - volstaat met Yoshitoshi in het Van Gogh Museum en de Japanse invloed op Nederlandse kunst in het Rijksmuseum. Geen woord over het Holland Festival, noch over De Grote Utopie, om eens een aardigheidje van wereldklasse te noemen.

Nu gaan we Amsterdam in: de grachten liggen in een halve cirkel, “looping around the central train station to the north”. The north? Naar het zuiden zou ik zeggen. Amsterdam upside down. Enfin, vanuit Washington gezien misschien een futiliteit.

Verder is de stad helaas “distinguished by its lack of monumental architecture and grand boulevards”. Nondeju, die grand boulevards krijgen ze cadeau, maar hebben die arrogante yanks nooit het Paleis op de Dam gezien, de Westerkerk, de gouden bocht in de Herengracht? Vergeleken met Rome is het niet veel, kan wel wezen, maar dit hoef ik me niet te laten zeggen. Zeker niet door een telefoonfirma die nog geen telefoonnummer kan opzoeken.

Een nieuwe prijs voor die lui: de Vergulde Hondedrol!

    • Frans van Lier