Aantal moorden op vakbondsmensen daalt

GENEVE, 19 JUNI. Het aantal moorden op vakbondsactivisten in de wereld daalt, maar de onderdrukking van vrije vakbonden neemt wel andere vormen aan. Dit staat in een rapport dat de International Confederation of Free Trade Unions (ICFTU) gisteren heeft gepubliceerd.

Sinds 1 januari 1991 zijn wereldwijd tweehonderd vakbondsmensen vermoord. Dat is 64 minder dan in de periode tussen 1 januari 1990 en 1 maart 1991. Tweeduizend activisteren werden gevangen gezet, wat een daling van 20 procent betekent. Latijns Amerika bleef verreweg de gevaarlijkste plek ter wereld voor vakbonden. Alleen al in Colombia werden 50 vakbondsmensen vermoord. China, Iran, Peru, Soedan en Zuid-Afrika werden speciaal vermeld als onveilige landen. Volgens het rapport is Zuid-Afrika de onveiligste plaats op het Afrikaanse continent om te werken: daar werden 47 vermoord.

Volgens het rapport worden vrije vakbonden in 85 landen onderdrukt, door gevangenneming, bedreiging met de dood, ontvoering, verdwijningen en bespionering. De meeste moorden kunnen in verband worden gebracht met doodseskaders, maar ook de politie en veiligheidstroepen hebben daar de hand in, aldus de ICFTU. Wat betreft Israel noemt de organisatie “belangrijke beperkingen” voor vakbonden in de bezette gebieden. De ICFTU signaleert de voorzichtige opkomst van vrije vakbonden in onder meer Cuba, China, Gabon, Indonesië en Birma. De publicatie van het rapport valt samen met de jaarvergadering van de International Labour Organisation (ILO), een VN-organisatie die normen opstelt voor arbeidsvoorwaarden.

In democratische landen ziet de internationale vakbondsorganisatie steeds meer wetten ontstaan die de vrije vakbonden hinderen in hun activiteiten. De ICFTU signaleert dat multinationals in ontwikkelingslanden op eisen van werknemers steeds vaker reageren met massale ontslagen. In de bestudeerde periode werden wereldwijd 50.000 mensen ontslagen wegens vakbondsactiviteiten die volgens het internationaal recht legaal zijn. De ICFTU bespeurt nog maar weinig positieve gevolgen van de groeiende democratie in Oost-Europa, Afrika en Latijns Amerika. (AP, Reuter)