Verlies schakers

In de negende ronde van de schaakolympiade in Manilla heeft Nederland de tweede plaats moeten prijsgeven na een 2,5-1,5 nederlaag tegen Armenië.

Het was een sombere dag voor de Nederlandse schakers, die nog van geluk mochten spreken dat het verlies niet hoger uitviel. Van der Wiel trok weinig profijt uit het voordeel van de witte stukken. Gehinderd door een opkomende verkoudheid bood hij na slechts negen zetten Minasian remise aan. Op dat moment kon alleen Jan Timman bogen op enig voordeel tegen Akopian, terwijl Piket en Van Wely lichte tot ernstige problemen kenden. De domper kwam toen Timman de tol moest betalen voor zijn inspanningen in de eerste acht ronden en op klaarlichte dag een stuk weggaf. Piket zorgde voor de eerste opluchting door Lputian vakkundig op remise te houden. Van Wely toonde opnieuw zijn onverzettelijkheid. In een stelling waar niemand meer een cent voor gaf wist hij Petrosian steeds weer voor nieuwe problemen te stellen. Het eindspel dat na de tijdnood overbleef was remise. Vijf ronden voor het einde deelt Nederland de vijfde plaats met Hongarije, Georgië, IJsland en de Oekraïne.