Swissair schrapt vierhonderd banen

Bij de Zwitserse vliegtuigmaatschappij Swissair zullen vierhonderd banen verdwijnen ten gevolge van de verliezen door de prijzenoorlog die is uitgebroken tussen de diverse maatschappijen, zo maakte Swissair bekend.

De ontslagen vallen vooral in de administratieve sector, maakte president-directeur Otto Loepfe van Swissair bekend.

Volgens Loepfe zijn de lage prijzen die Amerikaanse vliegmaatschappijen rekenen voor Transatlantische vluchten de oorzaak van de ontslagen. Swissair verlaagde de tarieven voor vluchten tussen de VS en Canada vorige week met 25 tot 30 procent om gelijke tred te houden met de Amerikaanse concurrenten. Ook andere Europese maatschappijen verlaagden de prijzen.

Besparen op personeel is voor Swissair de enige manier om effectief te bezuinigen, aldus Loepfe. Over de hele wereld heeft Swissair 18.000 werknemers. Onlangs is begonnen aan een bezuinigingsronde onder de naam Operatie 2000, die het bedrijf volgend jaar winstgevend moet maken, na twee jaar van verlies.