St. Nationale Postcode Loterij steekt geld in UPI

ROTTERDAM, 18 JUNI. De Stichting Nationale Postcode Loterij in Amsterdam wil 3 tot 3,5 miljoen dollar steken in het het noodlijdende Amerikaanse persbureau United Press International (UPI). Dit heeft secretaris van het bestuur van de Stiching, B.J.M. Poelmann, desgevraagd bevestigd.

Twee managers van UPI hebben een reddingsplan voorgelegd aan onder andere de Stichting Nationale Postcode Loterij. In dit plan, waarvoor de komende 2,5 jaar circa 12 miljoen dollar nodig is, behelst concentratie op internationaal nieuws over het milieu, vrouwenzaken en de Noord-Zuiddialoog en een minder Amerikaans georiënteerde berichtgeving.

Poelmann zit in de leiding van International Press Service, een ideëel persbureau in Amsterdam en is tevens directeur van Novamedia, een marketingadviesbureau. IPS is een van de begunstigden van de Postcodeloterij. Deze stichting steunde de Novib, Vluchtelingenwerk Nederland en Natuurmonumenten, dit jaar samen in totaal voor 75 miljoen gulden.

In Nederland besteden 1,4 miljoen mensen een tientje per maand voor een lot uit deze loterij. Totale opbrengst in dit jaar bedraagt totaal 100 miljoen gulden.

Eind deze week haakte tv-dominee Pat Roberson af als redder van UPI. Hij had alleen interesse in de naam UPI en de archieven van het persbureau. Net op het nippertje meldde zich toen een nieuwe aspirant-koper. Hierdoor was de sluiting van het persbureau voorlopig van de baan.

Bij UPI werken een paar honderd mensen.