Rusland kampt met stijgende tekorten

MOSKOU, 18 JUNI. De tekorten op de handelsbalans en de begroting van Rusland stijgen. Het economische herstel lijkt langer op zich te laten wachten.

Het begrotingstekort voor dit jaar wordt geraamd op 398,9 miljard roebel (8,5 miljard gulden volgens de vastgestelde marktkoers). Dat is veel meer dan de raming van 245 miljard roebel (4,4 miljard gulden) die in maart naar buiten werd gebracht.

De cijfers zijn gisteren gepubliceerd door het Staatscomité voor de Statistiek. In de handel met het buitenland boekte Rusland in de eerste vier maanden van dit jaar een tekort van 748 miljoen dollar tegen een overschot van 2,8 miljard dollar in dezelfde periode van vorig jaar, aldus het dagblad Izvestia. Rusland voerde goederen in ter waarde van 11,4 miljard dollar, de exportwaarde bedroeg 10,7 miljard dollar. De export van energie, dat zorgt voor de helft van exportinkomsten, daalde en de import van graan nam ten opzichte van vorig jaar met 75 procent toe. De invoer van vlees was echter 32 procent kleiner en de invoer van koffie nam af met 38 procent. Ook de invoer van suiker en vlees daalde.

De stijging van het tekort is onder meer veroorzaakt doordat Rusland een groot deel van de afbetaling van de buitenlandse schuld van de voormalige SovjetUnie op zich heeft genomen, zo staat in een ontwerpbegroting. Het aandeel van defensie in het totaal nam af van 18,7 tot 16,1 procent. De Russische inflatie zal dit jaar naar verwachting uitkomen op 1.000 procent. (Reuter)