Ross Perot is mogelijk over hoogtepunt heen

WASHINGTON, 18 JUNI. Het hoogtepunt van de populariteit van de - tot nog toe officieuze - onafhankelijke Amerikaanse presidentskandidaat Ross Perot is volgens sommige Amerikaanse analisten wellicht al voorbij.

Uit de recentste opiniepeilingen blijkt dat nog maar 34 procent van de ondervraagde kiezers voor de Texaanse miljardair wil stemmen. Aan het begin van deze maand was dat nog 39 procent. Op president Bush denken 32 procent van de kiezers te stemmen, op de gedoodverfde Democratische presidentskandidaat Clinton 24 procent. Van de ondervraagden denkt 44 procent dat Perot in het Witte Huis problemen zou krijgen wegens zijn gebrek aan politieke ervaring. De campagnestrategen van Bush en Clinton hadden de afgelopen tijd erop gehamerd dat Perot nooit een openbaar ambt heeft bekleed. Van de ondervraagden vindt 42 procent dat Perot het best de economische problemen, hun grootste zorg, kan oplossen; van Bush denkt dat maar 19 procent. Bush scoort nog steeds het hoogst op het gebied van het buitenlandse beleid waaraan slechts één procent van de Amerikanen de hoogste prioriteit geeft. Van de respondenten is 84 procent ontevreden met de staat van de natie. Dat is het hoogste percentage sinds juli 1979 ten tijde van het presidentschap van Jimmy Carter. (AP, Reuter)