Quayle moet zijn spelling verbeteren

WASHINGTON, 18 JUNI. Maandag was William Figueroa nog een gewoon 12-jarig jongetje uit het plaatsje Trenton in New Jersey. Gisteren gaf hij interviews in de tuin voor het huis van zijn ouders, terwijl hij op een limousine wachtte die hem naar New York moest brengen voor de opname van een talkshow. Binnen twee dagen heeft William in de Verenigde Staten landelijke bekendheid verworven als “het aardappelkind” - de scholier die beter kan spellen dan vice-president Dan Quayle.

Quayle had de school van William bezocht en daar leiding gegeven aan een spellingswedstrijd. De jongen moest het woord "potato' (aardappel) op het bord schrijven en deed dat ook goed; maar de vice-president stond erop dat het "potatoe' moest zijn zoals op het kaartje stond dat voor hem was voorbereid. De fout is ogenschijnlijk geïnspireerd door de meervoudsvorm "potatoes' (aardappelen).

De Amerikaanse media besteden uitgebreid aandacht aan de "schuldvraag'. De kaartjes zouden niet door een onderwijzer zijn voorbereid. De adviseurs van Quayle wilden de kaartjes nog controleren voor de spellingswedstrijd, maar Quayle pakte ze voordat dat kon gebeuren.

William verklaarde voor de televisie: “De vice-president zou moeten weten hoe je spelt. Daarom maakt iedereen zoveel ophef over deze blunder. Hij vindt dat waarschijnlijk pijnlijk, maar hij kan er vast wel tegen. Iedereen heeft hem immers altijd uitgelachen sinds hij vice-president werd”. William gaf Quayle het advies meer te lezen om zijn spelling te verbeteren. (AP, Reuter)