PHILIPS OVERVALT FINANCIËLE WERELD OPNIEUW MET PLOTSELINGE TEGENVALLER; Euforie over Philips in analisten-rapporten

ROTTERDAM, 18 JUNI. Particuliere en institutionele beleggers hebben reden om zowel Philips als hun beleggingsanalisten aan te spreken op de koersval van het aandeel Philips gisteren. Het aandeel verloor uiteindelijk bijna 20 procent van zijn waarde, terwijl alle voorspellingen juist de andere kant op wezen. Analisten gaan evenwel voor een belangrijk deel af op de informatie die Philips zelf verstrekt, en hebben zich daardoor op het verkeerde been laten zetten. Nog geen twee weken geleden bevestigde Philips tegenover de analisten de winststijging die bij de presentatie van de jaarcijfers werd voorzien.

Zonder uitzondering waren de voorspellingen voor de winst van Philips tot aan afgelopen dinsdag rooskleurig. De winst per aandeel, de belangijkste indicator voor de koersvorming, werd door analisten in binnen- en buitenland voor het lopende jaar ingeschat op tussen de 4 gulden en 4,50 gulden. Voor 1993 waren de analisten nog enthousiaster, met taxaties van tussen de 5 en 6 gulden winst per aandeel. Dat zou wijzen op een mogelijke koers tussen de 45 en 60 gulden over een tot anderhalf jaar. Omdat Philips tot op dinsdag nog werd verhandeld tegen een koers van 38 gulden, leek er een aantrekkelijke koerswinst te behalen. Een bloemlezing uit een aantal laatst ontvangen analistenrapporten over Philips:

Goldman Sachs (juni 1992): “We blijven aankoop van het aandeel aanbevelen en geloven dat, in de eerstvolgende twaalf maanden, Philips een koers zou kunnen bereiken van 50 gulden.” (taxatie winst per aandeel 1993: 5 gulden)

ABN Amro (mei 1992): “Rating: strong outperformer. De turn-around situatie waarin Philips zich op dit moment bevindt, komt onvoldoende tot uitdrukking in de waardering.” (taxatie winst per aandeel in 1993: 5,75 gulden)

Bank Mees & Hope (mei 1992): “Wij vinden de aandelen Philips een aantrekkelijke belegging, ondanks het feit dat de cijfers over het eerste kwartaal van 1992 aanzienlijk lager uitkwamen dan wij hadden verwacht.” Voor 1993 handhaven wij onze taxatie” (5,75 gulden per aandeel).

Amstgeld NV (mei 1992): “Kopen. Het eerste kwartaal van 1992 is niet zo erg als het lijkt.” (taxatie winst per aandeel: 6 gulden)

Morgan Stanley (april): “Wij blijven de aankoop van de aandelen aanbevelen. Philips is nog steeds absurd goedkoop.”(taxatie winst per aandeel in 1993: 5,88 gulden).