Nieuwe spelregel

ROTTERDAM, 18 JUNI. De Europese voetbalbond (UEFA) vergadert morgen over een eventuele verandering van de spelregels voor het EK. De bond wil vanaf de halve finales (zondag en maandag) een gelijk geëindigde wedstrijd niet meer beslissen via strafschoppen. De elftallen moeten volgens de nieuwe regel doorspelen tot een winnend doelpunt valt. De wijziging zal pas na overleg met het Zweedse organisatie-comité en de halve finalisten worden ingevoerd.

Volgens de huidige reglementen wordt er in de halve finales en eindstrijd twee keer vijftien minuten verlengd als er na negentig minuten geen beslissing is gevallen. Lukt dat in de verlenging ook niet, dan volgen strafschoppen.

Ook Rinus Michels heeft bezwaren tegen het plan. “Reglementswijzigingen tijdens een toernooi lijken me zeer ongebruikelijk”, zei hij. Ruud Gullit voelt evenmin halve maatregelen en pleitte voor bescherming van de aanvallers. Gullit: “Als je ziet wat er gedurende een wedstrijd allemaal met Van Basten gebeurt, dat is toch niet normaal.” (Reuter/ANP)