Nervositeit Philips beheerst Damrak

AMSTERDAM, 18 JUNI. Nervositeit over het Philips-aandeel overheerste ook vanmorgen de handel op de Amsterdamse effectenbeurs. De koers van het elektronicaconcern, die gisteren achttien procent daalde, stabiliseerde zich na een lagere opening vlak boven de dertig gulden.

AMSTERDAM De EOE-index, die volgens chartisten op een cruciaal punt is aangeland, verloor vanmorgen 2,5 punt en stond om 13.00 uur op 306,95. In het eerste uur gingen er 250.000 aandelen Philips om. Gisteren waren er in het eerste uur al 1,5 miljoen stukken verhandeld. De totale omzet in Philips kwam gisteren uiteindelijk uit op 18 miljoen aandelen. Handelaren maken zich ook zorgen over de expiratie van de juni-opties morgen.

NEW YORK Wall Street ging gisteren hard onderuit. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 41,70 lager op 3.287,79. Voor het eerst sinds 28 april kwam de index onder de 3.300-grens en het slotniveau was het laagste van de afgelopen negen weken. De index is deze week al met 66 punten gedaald. Ook in New York sprong Philips er in negatieve zin in uit. Het begin van de handel in de aandelen van het elektronicaconcern werd vertraagd door het enorme aanbod. Toen het fonds in de notering kwam bleek er 17⅛ dollar op het koersenbord te staan, 4,50 dollar minder dan het slot van dinsdag. Uiteindelijk bedroeg de koersdaling ongeveer twintig procent.

LONDEN De handel in Londen leed onder de zwakte van Wall Street en Tokio. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 17,9 lager sloot op 2.598,4, stond omstreeks het middaguur op een verlies van 23,4 punten.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen openden vanmorgen lager. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 7,32 lager sloot op 1.771,78, stond omstreeks het middaguur op een verlies van 7,32 punten.

TOKIO De Japanse beurs belandde vanmorgen bij sluiting op een historisch dieptepunt: sinds 68 maanden is de Nikkei-index niet zo laag geëindigd. Het koersgemiddelde van de 225 meest verhandelde fondsen eindigde de dag 2,5 procent lager op 16.045,56. Zorgen over de toekomst van de Japanse economie leidden ertoe dat beleggers de Japanse aandelenmarkt massaal verlaten.