Milosevic: critici laten zich manipuleren

BELGRADO, 18 JUNI. De Servische president Slobodan Milosevic heeft gisteren de studenten van Belgrado ervan beschuldigd zich te laten manipuleren voor “partijstrijd” en hen van “verraad” aan Servië beschuldigd. De harde woorden van de president hebben inmiddels niet verhinderd dat de actie van de studenten, die universiteitsgebouwen bezetten om de president tot aftreden te dwingen, zich gisteren verder heeft uitgebreid.

De bezetting van de letteren- en de filosofische faculteit en die van de faculteit voor machinebouw is vandaag in Belgrado zijn vierde dag ingegaan. Enkele honderden studenten hielden gisteravond een spontane demonstratie door de straten van de Servische hoofdstad. Zij werden door de politie ongemoeid gelaten. Steeds meer hoogleraren sluiten zich bij hun actie aan.

Milosevic leverde zijn kritiek op de studentenacties tijdens een ontmoeting met een delegatie van de universiteit van Belgrado, waarvan de Servische televisie delen uitzond. Met geen woord ging de president in op zijn mogelijk aftreden, waarover in Belgrado nog steeds geruchten de ronde doen. Ook liet hij verzet van anderen tegen zijn presidentschap onvermeld. Het aftreden van Milosevic wordt inmiddels, behalve door de belangrijkste oppositiepartijen van Servië, ook geëist door de servisch-orthodoxe kerk, een belangrijk deel van de intelligentsia en zelfs door een deel van zijn eigen partij, de regerende SPS.

“U hebt het recht niet als arbiter te willen optreden en moet deze jonge mensen beschermen tegen de partijstrijd”, zei Milosevic tijdens de ontmoeting tegen de rector van de universiteit van Belgrado, die - net als een aantal faculteitsdekanen - had betoogd dat alleen het aftreden van de president Servië kon bevrijden van internationaal isolement en een burgeroorlog binnen Servië kon voorkomen. “Uw politieke invloed is precies even groot als die van elke andere burger van Servië.” Volgens Milosevic steken de vijanden van Servië achter “dit soort pogingen Servië te destabiliseren”. “Wij zijn geen poppetjes, die bij de eerste moeilijkheid vaderland, integriteit en territorium opgeven”, aldus de Servische president.

Milosevic doorbrak met de ontmoeting en de televisiereportage ervan zijn stilzwijgen over de campagne voor zijn aftreden, die in kracht is toegenomen sinds de afkondiging van de sancties van de Verenigde Naties, eerder deze maand. In de Bosnische hoofdstad Sarajevo was, na twee dagen wapenstilstand, gisteren weer sprake van felle gevechten. Zowel de omgeving van het vliegveld als de binnenstad werden onder vuur genomen. De Serviërs rondom de stad, en de moslim-Kroatische verdedigers van de stad, beschuldigden elkaar ervan met schieten te zijn begonnen. Door de gevechten kon een konvooi van VN-waarnemers, die in Sarajevo het vliegveld willen heropenen voor humanitaire vluchten, de stad pas vanochtend bereiken. Ook uit andere delen van Bosnië, zoals rondom de stad Gorazde, werd gisteren felle strijd gemeld.

    • Raymond van den Boogaard