MacDonald's opent zaak bij de ruïnes van Pompeii

ROME, 18 JUNI. In heel Italië is geprotesteerd tegen de plannen van McDonald's om op honderd meter van de wereldberoemde ruïnes van Pompei een fast food zaak te openen.

“Ik geloof niet dat de toerist die wordt gefascineerd door de getuigenissen van de antieke geschiedenis geïnteresseerd kan zijn in fast food”, zei Guido Donatone, vertegenwoordiger van de organisatie Italia Nostra, een milieu-organisatie die zich vooral richt op de bescherming van het artistieke erfgoed van het land.

Het nieuwe restaurant moet op 27 juni open gaan, in een gebouw dat eigendom is van de katholieke kerk. Op hogere etages exploiteren nonnen een bescheiden pension. De begane grond is “tegen marktprijs” verhuurd aan McDonald's, voor een periode van negen jaar.

De drie Italiaanse architecten van het restaurant zeggen dat alles is gedaan om het gebouw in harmonie te brengen met de omgeving. De vloer is van donkergrijze lavasteen, de pilaren en versieringen zijn rood en de muren zijn geel. “We hebben in het volle respect gehandeld voor de architectuur die kenmerkend is voor de stad die in (het jaar) 79 is verwoest door de Vesuvius en we hebben de modernste technologische middelen gebruikt om de problemen die typerend zijn voor openbare zalen, zoals geluid, tot een minimum te beperken”, zei architect Giancarlo Scognamiglio.

Bij de ingang van de ruïnes van Pompei, die jaarlijks vier miljoen bezoekers trekken, zijn nog meer restaurants. Het restaurant bij Pompei wordt McDonald's vijftiende fast food zaak in Italië.