Kunnen kleine fondsen van Philips profiteren?

De val van Philips kan voor de kleinere fondsen op het Damrak wel eens een prettig effect hebben.

Beleggingsanalisten hebben de kwade boodschap uit Eindhoven maar meteen omgezet in een positief bericht om te voorkomen dat hun klanten massaal weglopen. Volgens de specialisten die de aandelenmarkt op de voet volgen is de tijd aangebroken voor de kleine lokale fondsen. Lange tijd hebben zij in de schaduw van de "groten van het Beursplein' maar beperkt kunnen profiteren van de beurshausse die begin dit jaar inzette. Nu adviseren banken en commissionairs hun klanten over te stappen naar de minder bekende ondernemingen die op de lokale markt genoteerd staan.

Manus Fleskens, analist bij commissionair Barclays de Zoete Wedd, maakt een kritische kanttekening bij deze ontwikkeling. “De belegger in aandelen die altijd heeft gedacht dat grote aandelen veiliger zijn dan kleine is op dit moment echt geschokt door de val van Philips. Die zal dus ook wel even wachten om over te stappen naar kleine fondsen”. Maar ook, volgens Fleskens, moeten de professionele beleggers nu serieus naar de lokale markt gaan kijken. “Als straks het enthousiasme over een breed front aantrekt, is het voor een interessante belegging eigenlijk te laat”, zegt hij.

De lokale fondsen hebben de afgelopen maanden flink terrein verloren op de veertig meest actieve aandelen. De koersen op het grote bord liepen sneller op dan de koersen van de ondernemingen op de lokale markt. Sinds 1990 bleven de kleintjes circa 20 procent in koers achter bij de grote fondsen.

Analist Eduard van Gelderen, van Pierson, Heldring & Pierson, verklaarde vanmorgen tegenover persbureau Reuter dat het “nu tijd is te beleggen in de smaller companies”. Fondsen die door de verschillende analisten worden genoemd zijn onder meer Aalberts Industries, IHC Calland, Gamma holding en Nijverdal ten Cate. De koersen van uit rijtje zijn overigens al sterk gestegen. IHC Calland steeg sinds begin dit jaar 34 procent in waarde. Nijverdal ten Cate deed het eveneens erg goed met ruim 25 procent koerswinst. Gamma steeg 15 procent in waarde. De gemiddelde stijging op de beurs was tot nu toe 12 procent. Afgezet tegen de magere vier procent die Philips - ondanks de forse daling van de afgelopen twee dagen - in koers is gestegen, hadden beleggers het wijze besluit om in lokale fondsen te stappen wellicht nog iets eerder moeten nemen.

    • Max Christern