Koersen Tokio bereiken nieuw dieptepunt; Verzekeraars in gevarenzone

TOKIO, 18 JUNI. De hernieuwde koersval op de beurs van Tokio heeft de drie grote Japanse levensverzekeraars als drijvende kracht op de beurs in de acute gevarenzone gebracht.

Volgens een gezaghebbende beursanalist vandaag op het avondjournaal zullen de drie concerns alle winst op hun effectenkapitaal kwijt zijn als de Nikkei onder de 16.000 zakt. Tot nu toe werd aangenomen dat dat pas bij een koersgemiddelde van 11.000 zou zijn. Vandaag zakte de Nikkei verder met 400 punten tot 16.045,56 punten.

Als dat het geval zou zijn, kan dit betekenen dat de bodem onder de beurs wordt weggeslagen. Maar menigeen in Japan gaat ervan uit dat de autoriteiten dan zullen ingrijpen. Bij vorige situaties van ernstige koersdalingen gaven de monetaire autoriteiten (lees: het ministerie van financiën) opdracht aan grote institutionele beleggers effecten te kopen om de koers op te krikken. Opdrachten die altijd nauwgezet werden uitgevoerd. Eerder heeft het ministerie van telecommunicatie, dat met de Postspaarbank onder haar beheer over de grootste spaarpot ter wereld beschikt, voorgesteld om dit geld aan te wenden voor het aankopen van effecten, een suggestie die door het machtige ministerie van financiën meteen was afgewezen.

Voor het eerst laten nu ook buitenlandse beleggers, die tot nu toe nog de enige kopers waren, het afweten op de beurs. Ze verwachten dat de Nikkei nog verder zal tuimelen en stellen hun aankopen voorlopig uit.

De Keidanran, Japans machtige ondernemingslobby, heeft vandaag bij monde van haar voorzitter gepleit voor extra stimuleringsmaatregelen, bij voorbeeld door de belasting te verlagen op beleggen in effecten, “op een daartoe geschikt tijdstip”.

Veel analisten menen dat de koersval het herstel van de economie extra zal bemoeilijken. Pessimisme onder ondernemers en beleggers is wijd verbreid in Japan, ondanks verzekeringen van autoriteiten dat het dieptepunt voorbij is. Gisteren zei gouverneur Mieno van de centrale bank dat verder renteverlaging niet nodig is omdat de economie uit het dal omhoog kruipt. Maar het ongeloof in het herstel wordt almaar groter. Rozige cijfers over een economische groei van 4,3 procent op jaarbasis in het eerste kwartaal van dit kalenderjaar werden gisteren dan ook niet vertrouwd. Statistisch spitsvondigheden, zo luidde de barse kritiek van veel beleggers.

Op de Amsterdamse effectenbeurs reageerden handelaren “niet verrast” op de uitlatingen van de Japanse analist. “Maar of het nu op 16.000 of 11.000 punten is moeten we maar afwachten. Daar zijn verschillende theoriën over. Vooralsnog zijn we niet in paniek”, aldus een handelaar op het Damrak vandaag.

    • Paul Friese