Kans op loting na duel Nederland

ROTTERDAM, 18 JUNI. De kans bestaat dat het lot vanavond moet beslissen welk land uit groep 2 van het Europese kampioenschap voetbal de halve finale bereikt. Die situatie doet zich bijvoorbeeld voor als het GOS met 1-0 van Schotland wint en Nederland en Duitsland met 1-1 gelijkspelen. In dat geval worden de Duitsers groepswinnaar en beslist een loting wie nummer twee wordt, Nederland of het GOS.

Wanneer Nederland vanavond wint is het zeker van een plaats in de halve finale en speelt het maandag in Gothenburg tegen Denemarken, de nummer twee van groep 1. Bij een gelijkspel of een nederlaag is Oranje afhankelijk van de uitslag van het GOS tegen Schotland. Als twee ploegen op het zelfde aantal punten eindigen beslist het doelsaldo. Is dat gelijk, dan telt het grootste aantal gemaakte doelpunten. Is ook dat gelijk, dan beslist het lot.

Nederland speelt vanavond zonder verdediger Berry van Aerle. Hij heeft last van zijn rechterknie. Ajacied Frank de Boer is waarschijnlijk zijn vervanger. De beslissende wedstrijd in Gothenburg zal worden bijgewoond door onder anderen kroonprins Willem-Alexander en de ministers d'Ancona, Ter Beek, Dales en Pronk.

Zweden en Denemarken plaatsten zich gisteravond als eerste voor de halve finale ten koste van Engeland en het als favoriet begonnen Frankrijk. Het thuisland Zweden won met 2-1 van Engeland en Denemarken, dat op het laatste moment als vervanger van het uitgesloten Joegoslavië werd opgeroepen, versloeg Frankrijk met dezelfde uitslag. De Engelse supporters reageerden de teleurstelling over de uitschakeling van hun nationale ploeg af door zich wederom te misdragen. in Stockholm werden 36 Engelse en 29 Zweedse fans gearresteerd.