Hanoi spreekt Jeltsin tegen

HANOI, 18 JUNI. Het Vietnamese ministerie van buitenlandse zaken ontkent dat gevangen Amerikaanse soldaten tijdens of na de Vietnam-oorlog naar de toenmalige Sovjet-Unie zouden zijn gebracht.

Dat heeft het Vietnamese persbureau VNA vandaag gezegd. De regering in Hanoi reageert hiermee op uitlatingen van de Russische president, Boris Jeltsin, die maandag tijdens zijn staatsbezoek aan de Verenigde Staten melding had gemaakt van tot dusver onbekende KGB-documenten van die strekking. Jeltsin zei dat mogelijk nog Amerikaanse krijgsgevangenen op Russisch grondgebied in leven zijn. VNA citeerde een woordvoerder van het ministerie: “Wij brengen opnieuw naar voren dat geen enkele Amerikaan, deserteur of krijgsgevangene, tijdens of na de oorlog uit Vietnam naar de Sovjet-Unie is gestuurd”.

Eerder al hadden Vietnamese diplomaten in New York gezegd dat Jeltsins opmerkingen “tegenstrijdig” waren en niet genoeg bijzonderheden bevatten om geloofwaardig te zijn.

Sinds het einde van de Vietnam-oorlog in 1975 worden in heel Indo-China nog altijd ruim 1.500 Amerikaanse militairen vermist. Washington noemt de vermisten consequent MIA/POW's (Missing in Action / Prisoners of War), maar Vietnam houdt vol dat alle vermiste Amerikanen in de oorlog om het leven zijn gekomen. De in Vietnam vermiste Amerikanen spelen ook een rol in de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De onafhankelijke kandidaat Ross Perot heeft zich ingezet voor vermiste krijgsgevangenen. (AP)