Handelaren "short' in goals tijdens EK-voetbal

AMSTERDAM, 18 JUNI. Op de Amsterdamse beursvloer is het gemor over het gebrek aan EK-doelpunten ook na de spectaculaire voetbalwedstrijden van gisteravond nog niet geluwd. De vorige week naast de officiële aandelenhandel geopende "doelpuntenmarkt' zakte binnen een week in. De notering van EK-goals kelderde van 35 naar 21 waardoor veel handelaren zich gedwongen zagen "short' in doelpunten te gaan.

Dagelijks kunnen goklustige handelaren aan dit spel, dat buiten de officiële handel om wordt gespeeld, gokken op de scoringsdrift van Van Basten, Riedle, Papin, Brolin, Lineker en Laudrup. Het spel draait om het totaal aantal doelpunten dat tijdens dit EK wordt gescoord. Op de eerste speeldag van het toernooi kwam de eerste "doelpunten-notering' tot stand. De beginnotering van 35 doelpunten gaf het optimisme over het aanvallende spel aan. Maar inmiddels, na de vele doelpuntloze gelijke spelen, is de notering ingezakt tot 21 doelpunten vanmorgen. De aparte notering van Oranje zakte van zeven terug naar amper vier doelpunten.

Om mee te doen aan de handel doen de deelnemers een transactie. Stel handelaar A verwacht in totaal 15 doelpunten in Zweden. Hij doet vervolgens een transactie op 15. Uiteindelijk worden er in het hele toernooi 17 doelpunten gescoord. Dat betekent dat handelaar A per meer gescoord doelpunt een tientje (de prijs van een doelpunt) ontvangt, in dit geval dus twee tientjes. Als de eindscore van het EK uitkomt op 12 doelpunten dan dient A dertig gulden per gekocht doelpunt betalen. Bij de meeste transacties gaat het om veel meer doelpunten dan één. Iemand die in dit voorbeeld dertig doelpunten kocht op 17, ontvangt uiteindelijk dertig maal twee tientjes, 600 gulden.

Tijdens het EK kunnen handelaren die aan het spel meedoen doelpunten kopen of verkopen. Een beurshandelaar die denkt dat er meer dan 15 doelpunten gescoord zullen worden, zal doelpunten bijkopen. Wie gelooft in minder dan 15 goals gaat "short' in doelpunten en doet een transactie op een lage notering.

De handel in doelpunten wordt dit jaar minder uitgebreid gespeeld dan in voorgaande jaren. In de zomer van 1991 werd een soortgelijk spel - een handel in het totaal aantal renners dat de Tour de France uitrijdt - overschaduwd door een incident. Een handelaar van het effectenhuis AOT Broekman verloor toen 30.000 gulden nadat Erik Breukink en zijn ploegmaten ziek moesten afstappen. De notering van de "renners' vloog omlaag. De handelaar werd op staande voet ontslagen.

    • Max Christern