"Geen Spoorlijn' kost 1,2 miljard

NIJMEGEN, 18 JUNI. Het niet aanleggen van de Betuwelijn zal Nederland een verlies van 6.700 arbeidsjaren opleveren, ofwel 1,2 miljard gulden. Dit voorspelde prof.dr.mr. J.G.W. Simons, secretaris van de Kamer van Koophandel en fabrieken voor Rotterdam en de Beneden-Maas, gisteren tijdens een studiebijeenkomst over de toekomst van het knooppunt Arnhem-Nijmegen in Nijmegen.

Simons' berekening gaat uit van het aantal van 68.000 containers, dat momenteel op de "oost-west-spoorlijn' (Rotterdam-Ruhrgebied) wordt vervoerd. Wordt de Betuwelijn aangelegd dan zal dat aantal oplopen tot 340.000 containers, stelde hij. Gaat de Betuwelijn niet door dan zal het aantal dalen naar 45.000 containers, omdat de NS gedeelten van het huidige goederenvervoernet nodig hebben voor personenvervoer.