Foto: Is dit binnenkort het domein van Bratwurst, ...

Foto: Is dit binnenkort het domein van Bratwurst, Pils und Sauerkraut? De Fokker-kantine vertoont vooralsnog geen enkel spoor van Duitse invloed, al zijn de onderhandelingen met Dasa het gesprek van de dag aan de tafeltjes in het bedrijfsrestaurant op Schiphol-Oost.

Dagelijks stromen drieduizend mannen en vrouwen hier binnen voor hun lunch. Een derde van hen doet zich te goed aan een grote warme maaltijd. De overige eters nuttigen samen tussen twaalf en twee 2.800 broodjes en honderd bruine en witte broden. De bouwers van de Fokker-50 en 100 wanen zich ook tijdens schafttijd in een assemblagehal wanneer zij kaas, broodje en boter (1,20 gulden) tot een solide eenheid moeten maken. Het bedrijfsrestaurant van de vliegtuigbouwer heeft veel weg van een supermarkt. Uitgiftebalies zijn ruim opgezet, de schappen liggen overzichtelijk vol met lekkers en het aanbod is zeer gevarieerd. De winkel - bevolkt door veertig man kantinepersoneel - kent zelfs een speciale calorie-arme hoek. Zoals in de meeste Nederlandse eet- en drinkgelegenheden heerst ook in de Fokker-kantine dezer dagen de Oranje-gekte. Het menu is aangepast met speciale EK-gerechten waaronder het Papin-bolletje en de Ravioli-Brolin. Nederland-Duitsland heeft hier in het licht van de onderhandelingen met Dasa een speciale dimensie gekregen. De menukaart biedt vandaag exclusief: "Manschaftsuppe' en "Westfaler Bratwurst mit Völlers kartoffelsalat'. Ook de topmannen Nederkoorn en Schrempp kijken met spanning uit naar vanavond. Heimelijk hoopt de Fokker-directeur op drie treffers van Van Basten zodat hij zijn Duitse collega binnenkort in deze kantine kan tracteren op een overheerlijke "Pasta di Marco'.

    • Max Christern