Fans van Engeland en Zweden raken slaags

STOCKHOLM, 18 JUNI. De uitschakeling van het Engelse elftal bij het Europese kampionschap heeft gisteravond en vannacht voor onrust in Stockholm gezorgd. Na afloop van het duel Zweden - Engeland (2-1) ontstonden tal van schermutselingen tussen Engelse en Zweedse fans en politie. De politie arresteerde 65 personen (36 Engelsen en 29 Zweden). Zes gewonden hebben zich in ziekenhuizen laten behandelen.

Een groep van veertig Engelse fans ging op strooptocht in de stad en raakte slaags met Zweedse supporters. Zes Engelsen sloegen een Zweedse skinhead in elkaar, waarna ze hem bloedend achterlieten. Een andere groep trok een spoor van vernieling in een tankstation. Veel auto's in het centrum werden vernield. Om twee uur waren de meeste ordeverstoringen voorbij. Honderden Engelse fans waren met de trein op weg naar een veerboot. De meesten hadden geen geld meer.

Een woordvoerder van de Zweedse politie in Stockholm zei dat de schade niet groter was dan op een gewone vrijdag of zaterdagavond, wanneer Zweedse jongeren routinematig ruiten inslaan en bloempotten omkeren.

Enkele honderden Nederlandse voetbalsupporters hebben gisteren de Krono-camping even buiten Gothenburg moeten verlaten. Dat gebeurde op last van de Zweedse politie. De Oranjefans hebben onderdak gevonden op een camping aan de andere kant van stad. De Krono-camping was bestemd voor Schotse en Duitse supporters. Een groot aantal Oranjefans trok echter in bij de Schotten. Nu de Duitsers massaal naar Gotheburg komen, achtte de politie de situatie te explosief.