Engelsen zijn nu "verlost uit hun lijden'

ROTTERDAM, 18 JUNI. De Engelse en Franse sportpers treurde vanochtend. De nationale voetbalploegen van beide landen werden gisteren uitgeschakeld voor de halve finales van het EK. “Verlost uit ons lijden”, kopte de Daily Mail. De Engelsen hebben de finale van een EK nog nooit gehaald en hebben sinds 1937 uit niet van Zweden kunnen winnen. “De val van de papieren tijgers”, meldde de krant een dag na Zweden-Engeland (2-1). De Zweedse gelijkmaker van Eriksson was volgens het blad het gevolg van een gebrek aan huiswerk van de Engelsen. Het was een replica van Erikssons goal tegen de Fransen.

Alle kranten beklaagden zich erover dat het onmogelijk was te raden welke spelers bondscoach Taylor op zou stellen. De komst van Webb werd geprezen, de afwezigheid van Gascoine en Waddle voor de zoveelste maal betreurd. “Net als de Britse spoorwegen heeft het Engelse team altijd een reden zijn doel niet te bereiken,” schrijft The Independent. “Tien minuten Paul Gascoine zou meer waard geweest zijn dan 180 minuten banaal schoppen.” “Niemand is blij. Wij voelen het, het land voelt het.”

Commentator Jimmy Hill van de BBC had gisteravond zichtbaar moeite met de nederlaag tegen Zweden. “Ik hoop dat Taylor iets geleerd heeft van het eerste toernooi waar hij verantwoordelijk was.” Hill werd tweemaal onderbroken door de presentator toen hij losbarstte in een litanie tegen coach Taylor. “Ik had tot nu toe slechts kritiek op de technische prestaties. Maar ditmaal moet ik zeggen dat de wissel van Lineker voor Smith me zeer verbaasde.” “Onzin”, noemde The Times de wissel van de aanvoerder. Lineker gooide bij zijn wissel de aanvoerdersband op de grond: een gebaar dat volgens deze krant Linekers openlijke walging aangaf.

"De Blauwen raken de bodem'. Dat is de kop boven het artikel in de Franse krant Libération van vanochtend. Het blad wijst erop dat Frankrijk, gisteren verslagen door Denemarken, het EK ongeslagen bereikte, maar zonder een zege uit Zweden vertrok. “Het team heeft niets laten zien.” Het blad laat bondscoach Michel Platini aan het woord. "Monsieur Plus' zei dat “mijn ploeg 25 minuten van de drie keer negentig minuten goed heeft gespeeld. De rest van de tijd was het nul. Het ontbrak aan ervaring. Te veel van onze spelers missen dat onderdeel in een belangrijk toernooi als het EK.” Spitsspeler Papin repte over “zijn grootste teleurstelling sinds Bari”. In Bari verloor zijn club Olympique Marseille vorig jaar de Europa-Cupfinale van Rode Ster.

De Deense krant Politiken stelde nog eens vast dat het nationale team van het land door de achterdeur bij het EK was binnengekomen. “Het gaat door de voordeur weer naar buiten. Over een rode loper en tussen fraaie palmen door. Denemarken is klaar voor de halve finale - samen met Zweden. Een gouden dag voor het Scandinavische voetbal. Dit moge de grote inspiratie worden voor de spelers. Dit moge hen nieuwe krachten en strijdlust schenken. Het is werkelijk een zwaargewicht-sensatie: Denemarken in de halve finale van het EK.”

De Zweedse krant Dagens Nyheter noemt de zeventiende juni “een historische dag in de Zweedse voetbalgeschiedenis”. “Er zijn kennelijk geen grenzen voor de Zweedse ploeg bij dit EK. Spoedig wordt het tijd om coach Tommy Svenssons schepping te vergelijken met vele van de klassieke Zweedse nationale elftallen uit de jaren vijftig en zeventig. Een 0-1 achterstand ombuigen tot een 2-1 zege en Engeland uitschakelen is een prestatie die een voorname plaats inneemt in onze voetbalgeschiedenis. En het beste van alles: Het grote avontuur is nog niet voorbij. Zondag wacht de halve finale.”