Engeland uitgeschakeld door droomdoelpunt van Brolin; Traditionele afgang voor Taylor

STOCKHOLM, 18 JUNI. De Engelse bondscoach Graham Taylor beleefde gisteravond op het Europese kampioenschap voetbal dezelfde afgang als zijn voorgangers Robson, Greenwood en Revie. Dat zijn trainers die er ondanks de hoge verwachtingen voor een EK nooit in zijn geslaagd om met de Britse ploeg meer dan een derde plaats - in '68 in Italië - te behalen. Gisteravond viel het doek opnieuw voortijdig voor de Engelsen door een 2-1 nederlaag tegen Zweden dat, voortgestuwd door de voortreffelijke 22-jarige Tomas Brolin, het elftal van Taylor de tweede helft volslagen overspeelde.

“De les die ik hier heb geleerd is dat we zijn verslagen door een elftal dat een Engelse speelwijze hanteerde waarmee we iedere week in de league worden geconfronteerd”, trachtte de rap babbelende bondscoach bij voorbaat de mond te snoeren van het toenemende aantal kritikasters dat niets ziet in zijn stereotiepe kick-and-rush-concept waarmee hij in 20 wedstrijden weliswaar slechts twee keer met Engeland verloor. Een technisch begaafde individualist als Waddle kon daardoor thuis blijven. Gascoigne en Barnes, de grote gangmakers in het team van Bobby Robson dat twee jaar geleden op het WK in Italië de halve finale bereikte, waren geblesseerd.

Wat overbleef voor Taylor in Zweden was een selectie van voetballers van wie er dertien in een dozijn gaan. Maar daar werkt de oer-Engelse coach het liefste mee. Dat bleek ook uit het feit dat hij in de aanloop naar Zweden 66 voetballers gebruikte en er in de drie wedstrijden tegen Denemarken, Frankrijk (beide 0-0) en Zweden toch ook weer in slaagde zestien spelers op het EK te laten voetballen. “Ik denk dat mensen die praten over sophisticated voetbal absoluut niet weten waar ze het over hebben. Hoe meer schoten je op het doel kunt lossen en des te vaker je de vijandelijke verdediging onder druk kunt zetten, des te groter heb je een kans om een voetbalwedstrijd te winnen”, trachtte Taylor het echec van zijn elftal te camoufleren.

Slechts bij hoge uitzondering produceerde Engeland patronen die op het volgens Taylor niet goed gemaaide gras op voetbal leken. Verder gooiden robuuste verdedigers als Pearce en Walker ouderwets de beuk er in en liepen Platt, Palmer, Webb en Batty volslagen doelloos rond op een middenveld dat volledig werd overgeslagen. Met hoge ballen werden de spitsen Daley en Lineker opgezocht. Het is niet bepaald de speelwijze van Gary Lineker, een meevoetballende spits die de bal in de voeten moet hebben. De great old man van het Engelse voetbal werd in zijn 80ste en laatste interland (48 goals) uiteindelijk gewisseld voor Alan Smith. Een kopsterke spits die echter ook geen idee had hoe hij een goal moest maken. Lineker gaat zijn laatste jaren als voetballer voor negen miljoen gulden slijten in Japan. Het doelpuntenrecord van 49 blijft daardoor voorlopig op naam staan van Bobby Charlton.

In de derde minuut waanden de Engelsen zich echter al in de halve eindstrijd nadat Platt een actie van Batty en Lineker afrondde. De Zweden hadden even tijd nodig deze tegenslag te verwerken maar de bal had vlak voor rust al op de penaltystip gemoeten toen Batty de Zweed Brolin onderuitschopte. Na de hervatting nam de aanvaller van Parma wraak. Nadat Eriksson uit een corner van Schwarz al de gelijkmaker had ingekopt ontketende Zweden een offensief waarbij Brolin zich steeds nadrukkelijker begon te manifesteren als de leider. Uit een magnifieke een-twee-combinatie met Dahlin maakte hij een droomdoelpunt waardoor Zweden groepswinnaar werd en zondag de halve finale speelt tegen de nummer twee van de andere poule.

Bondscoach Tommy Svensson: “De tweede helft was de beste die ik een Zweeds team ooit heb zien spelen. We hebben Europa laten zien dat we ook wel kunnen voetballen. Ik heb wel een voorkeur voor een tegenstander voor zondag maar die houd ik liever voor me. Want koffiedik kijken blijkt in het voetbal een even hachelijke als onzinnige zaak. Want wie had nu verwacht dat Denemarken Frankrijk zou verslaan?”

Foto: Een onwaardig afscheid voor Gary Lineker. De Engelse bondscoach Taylor haalde de sterspeler in zijn tachtigste en laatste interland (tegen Zweden) halverwege de tweede helft van het veld. (Foto Reuter)

    • Marc Serné