Emissie van GPA uitgesteld

DUBLIN, 18 JUNI. GPA, het grootste vliegtuigleaseconcern ter wereld, heeft op het laatste moment een aandelenemissie afgeblazen. Directeur Maurice Foley van het in Ierland gevestigde GPA verklaarde vanmorgen dat “de tijd en de marktstemming tegen ons werken”, met aandelenkoersen die de laatste twee weken alleen maar omlaag zijn gegaan.

Het ging om een grote emissie, die naar verwachting tussen de 800 miljoen en de 1 miljard dollar had kunnen opbrengen. De aandelen waren aangeboden voor 10 à 12,50 dolar per stuk. De exacte prijs zou worden bekendgemaakt kort voor het begin van de handel in de stukken. De aandelen zouden vanmiddag in de notering zijn gekomen.

In bankkringen is vernomen dat er problemen waren met het plaatsen van de aandelen bij de institutionele beleggers in Japan. Volgens directeur Foley zit vooral in de Verenigde Staten het klimaat in de luchtvaart tegen. Deskundigen hadden eerder al gezegd het tijdstip van de emissie verkeerd te vinden. De behoefte aan lease-toestellen is afgenomen door het verminderde passagiersvervoer. (Reuter)