EG akkoord met steun van Bonn aan Oostduitse werven

LUXEMBURG, 18 JUNI. De EG-ministers voor industrie hebben gisteren ingestemd met de financiële steun van de Duitse regering aan de Oostduitse scheepswerven. Met het besluit wordt de communautaire regeling over staatssteun aan de scheepsbouw genegeerd.

De hulp voor de werven van de Duitse regering mag niet meer bedragen dan 36 procent van de potentiële jaaromzet van elk van de werven in de periode 1991-1993 en moet voor eind 1993 zijn toegekend. Volgens de regelingen van de EG mag de staatssteun aan de scheepsbouw niet meer bedragen dan 9 procent van de kosten voor een groot schip en 4,5 procent voor kleinere schepen.

Zeven scheepswerven aan de Baltische kust komen voor staatssteun in aanmerking. Ze zorgen in de regio Mecklenburg- Vorpommern voor 40 procent van de werkgelegenheid. De werven hadden in 1990 een capaciteit van 545.000 bruto registerton en behoren tot de grootste in de EG. Drie werven worden geprivatiseerd. Potentiële kopers van de twee belangrijkste schatten dat 500 miljoen mark op tafel moet komen.

De steun is bedoeld om de schulden weg te werken. Volgens de Franse minister Strauss-Kahn mag het geld niet worden gebruikt voor de bouw van nieuwe schepen. (Reuter, AFP)