DUIVELSKERRIE

De Engelse kolonialen introduceerden in Maleisië met mosterd en paprikapoeder gekruide gerechten die zij "devilled' noemden. De Maleisiërs wisten daar wel raad mee en verzonnen deze verrijking van wat oorspronkelijk een gerecht van overgebleven stukken vlees was.

Voor 4-6 personen:

750 gram varkenslapjes, in blokken gesneden

2 eetlepels blanke azijn

1 eetlepel sojasaus

1 grote ui

3-4 tenen knoflook

stuk verse gember van circa 5 centimeter

3 eetlepels plantaardige olie

8-10 gedroogde rode chilipepers

1 theelepel mosterdzaad

1 theelepel fenegriekzaad

6-8 kemirienoten, of 18-24 ongebrande cashewnoten

1/2 theelepel galangapoeder (laos)

1 theelepel geelwortel

1 theelepel garnalenpasta (trassi)

3 deciliter kippebouillon

1 stengel citroengras (sereh)

zout en versgemalen peper

Doe het varkensvlees in een kom en besprenkel met de azijn en sojasaus. Laat circa 30 minuten marineren. Doe de ui, knoflook en gember in een keukenmachine en draai tot een pasta. Verhit de olie in een grote pan en bak er de pasta 3-4 minuten in.

Stamp de chilipepers, mosterdzaad, fenegriekzaad en noten fijn in een vijzel. Voeg het galangapoeder, geelwortelpoeder en de garnalenpasta toe en meng goed. Doe dit bij het ui-knoflookmengsel en roerbak een paar minuten. Schep er het vlees door tot het helemaal met de kruiderij bedekt is en bak het 2-3 minuten. Voeg de bouillon en het citroengras toe en breng op smaak met zout en peper. Leg het deksel op de pan en laat circa 45 minuten zachtjes sudderen, of tot het vlees zeer gaar is. Neem halverwege de kooktijd het deksel van de pan zodat het vocht kan verdampen.

    • Kim Maclean