Doorgaan van Firato is onzeker; deelname valt tegen

AMSTERDAM, 18 JUNI. Het is onzeker of de komende Firato, de twee-jaarlijkse beurs op het gebied van elektronica in de Amsterdamse RAI, doorgaat. Deelnemende elektronicabedrijven en de RAI hebben vandaag een definitief overleg over het al dan niet doorgaan van de beurs.

Het overleg heeft plaats na een kort geding dat door de RAI was aangespannen tegen de bedrijven die afzagen van deelname aan de elektronicabeurs, die van veertien tot en met twintig september wordt gehouden. Als de partijen vandaag geen overstemming bereiken zal de president van de Amsterdamse rechtbank, mr. B. Asscher dinsdag uitspraak doen.

Pioneer was op 1 juni het laatste bedrijf waarvan de annulering van deelname werd geaccepteerd door de RAI, die de beurs organiseert. Twaalf andere bedrijven, waaronder JVC, TDK en Sanyo zeiden al eerder af. Vijftien procent van de totale oppervlakte van 20.000 vierkante meter zou na deze opzeggingen leegblijven.

Grote bedrijven als Sony, Philips en Panasonic deden na Pioneer ook een verzoek tot annulering bij de RAI. Tachtig procent van de tentoonstellingsruimte zou leeg staan, als alle annuleringsverzoeken gehonoreerd worden.

“Ons verzoek heeft niets te maken met de slechte cijfers die gisteren zijn gepresenteerd”, onderstreept een woordvoerder van Philips, J. Waalwijk. “Maar als zoveel bedrijven wegblijven, vermindert de aantrekkingskracht van de beurs. De laatste jaren daalden de bezoekerscijfers sowieso. Als iedereen wegblijft dan wij ook.”

Als de Firato niet doorgaat is dat voor Philips een tegenvaller. “Wij introduceren dit najaar drie nieuwe produkten en de Firato is daarvoor een prima.”

De eerste grote afzegger, Pioneer, heeft duidelijke reden voor de annulering: De hoge kosten wegen niet meer op tegen de teruglopende bezoekersaantallen. De Firato telde in 1984 327.000 bezoekers, dat aantal liep vervolgens terug, tot 193.000 twee jaar geleden. “De attractie rondom de shows is er af. De huidige generatie komt zich niet meer vergapen, het dromen is weg uit het audioverhaal. De klant koopt meteen, desnoods met geleend geld”, zegt Ph. de Haan, productmanager van Pioneer.

“Op 20 mei verklaarde de bedrijven op een vergadering dat ze mee zouden doen. De elektronicabranche staat onder druk en een goede presentatie is een goede manier om de produkten onder de aandacht te brengen”, zegt I. Beers van de RAI. In reactie op een brief van de branchevereniging Fiar van 5 juni, waarin de leden wordt aangeraden om te annuleren, weigert de RAI nieuwe afzeggingen. Onderzoek naar de mogelijkheid de Firato te verplaatsen naar het voorjaar werd door de RAI na de brief stopgezet.

Vandaag wordt geprobeerd om een doorbraak te forceren in de impasse. Rechtbankpresident Asscher suggereerde de RAI om een bezoekersgarantie te geven aan de standhouder. “Dat kunnen we niet garanderen”, aldus Beers van de RAI. “Wel zijn wij bereid tot een inspanningsverplichting. We willen extra geld vrijmaken voor de werving van bezoekers. De Public-relationscommissie zal daarover nog een advies uitbrengen. We denken onder andere aan extra campagnes in dagbladen en meer samenwerking met omroepen.”