Danny Blind gepasseerd als de vervanger van Van Aerle

GOTHENBURG, 18 JUNI. Ajacied Frank de Boer zal in het Nederlands elftal vanavond tegen Duitsland hoogstwaarschijnlijk de geblesseerde Berry van Aerle vervangen. Daarmee kiest Rinus Michels voor een speler met een sterk linkerbeen op links in de verdediging. Van Tiggelen die tot nu toe op die positie speelde is rechts en verhuist nu naar zijn "goede' kant. Danny Blind gold oorspronkelijk als stand-in van Van Aerle. De Ajax-aanvoerder kreeg gisteravond laat op de hotelkamer van Michels echter te horen dat hij niet zou spelen. De zwaar teleurgestelde Blind liet de coach nauwelijks uitspreken en vertrok boos.

Van Aerle kampt met een verrekt spiertje in zijn toch al geteisterde rechterknie. Hij had gisteren tijdens de training met name last van het gewricht als hij met de binnenkant schoot. “Nu ben je tenminste fit voor de halve finale”, zei clubgenoot Van Tiggelen met een stalen gezicht tegen de ongelukkige Helmonder. Voor beiden is het EK in Zweden waarschijnlijk het laatste grote internationale toernooi. Michels heeft de generatie die in '88 in Duitsland goud won een kans gegeven de titel te verdedigen. Waarschijnlijk omdat hij bij zijn afscheid zelf ook de weg van de minste weerstand wilde bewandelen. Vanavond zal blijken of hij voor het juiste systeem niet de verkeerde spelers heeft gekozen.

Indien Michels een strategische fout maakt is dat ook meteen het einde van zijn carriëre. De Generaal oogde gisteren toch bijzonder ontspannen terwijl hij mogelijkerwijs aan de vooravond stond van zijn laatste veldslag. Het naderende afscheid moet de bondscoach, die een veel bewogen trainerscarrière van 27 jaar achter de rug heeft, emotioneel toch iets doen. Maar de grappen en de grollen waren in het trainingskamp te Varberg weer niet van de lucht.

De persconferentie was als vanouds een indrukwekkende redevoering zonder dat er iets nieuws werd meegedeeld. Discussies over opstellingen heeft Michels in zijn loopbaan altijd slim vermeden. “U krijgt de lijst met namen een uur voor de wedstrijd”, luidde zijn antwoord steevast. Voor een bondscoach de enige houding om te overleven. Als er vanavond acht miljoen Nederlanders naar Nederland-Duitsland kijken, zullen er ook net zoveel meningen zijn over de speelwijze van Oranje.

Michels sprak gisteren de verwachting uit dat Vrouwe Fortuna tijd vrijmaakt voor het Nederlands elftal omdat Oranje op het EK zo aanvallend speelt. Er zijn echter in het verleden wel meer smaakmakers geweest die een internationaal toernooi te vroeg hebben verlaten - Brazilië op het WK '86, Kameroen op het WK '90. Bovendien moet Nederland na de twee optredens tegen Schotland en het GOS niet al te veel pretenties hebben. Het team beantwoordde in die duels nauwelijks aan de vooraf hooggespannen verwachtingen. Met spelers van de UEFA-Cupwinnaar, de Italiaanse kampioen, de bezitter van de Europa Cup I en de nationale landskampioen is het rendement te laag geweest. Nederland viel aan met drie of vier spitsen, maar verzuimde de puntjes op de i te zetten.

Voor een groot deel is dat de aanvallers te verwijten. Bryan Roy liet zien dat hij de afgelopen maanden taktisch sterker is geworden. De Ajacied, die volgens zijn zaakwaarnemer nog geen concrete aanbieding heeft gehad van Fiorentina, miste evenwel het raffinement om zijn directe tegenstanders uit te spelen. Toch ontbreekt hij bij gebrek aan beter niet in het basisteam. Het meespelen van Van Basten en Bergkamp is boven elke twijfel verheven. Er zijn momenten op het EK geweest dat Van Basten aan vervanging toe was. De zware bewaking had een verlammende werking op de Milan-spits, die in Italië toch wel wat gewend moet zijn.

Maar Ruud Gullit nam het gisteren voor zijn ploeggenoot op. In Zweden wordt Van Basten volgens de aanvoerder door de behoudende tegenstanders nog harder aangepakt dan in de Serie A. Michels gaat er ongetwijfeld vanuit dat Van Basten met een briljant moment een beslissing kan forceren. Zoals hij in feite tegen het GOS ook deed met de ten onrechte afgekeurde kopbal. Voor Dennis Bergkamp is het te hopen dat hij op het EK nog kansen krijgt zijn talenten te etaleren. Tegen het GOS en op de trainingen in Varberg viel de afgelopen dagen te constateren dat de Nederlandse topscorer zijn oude vorm heeft hervonden. De aanwezigheid van Bergkamp voorkomt dat er met Gullit geschoven kan worden. Hij zal vanavond de hem bekende Andy Brehme tegenover zich krijgen.

Op het middenveld valt er wat voor te zeggen om Rijkaard (nu rechtshalf) en Jan Wouters (midden midden) van plaats te laten wisselen. Rijkaard voelt zich erg ongelukkig op de rechterflank. De Amsterdammer kwam ook in de voorbereiding niet uit de verf in zijn huidige rol.

Foto: Met een zak ijs op z'n knie verbijt Berry van Aerle de pijn langs de lijn van het trainingsveld van Oranje in Varberg. De PSV'er speelt vanavond niet en zal waarschijnlijk worden vervangen door Frank de Boer. (Foto Michael Kooren)