Broers Maxwell aangehouden; Kevin Maxwell onttrekt "illegaal' miljoenen aan Mirrorgroep

ROTTERDAM, 18 JUNI. Kevin en Ian Maxwell, de twee zoons van de vorig jaar verdronken media-magnaat Robert Maxwell, zijn vanmorgen vroeg in Londen gearresteerd op verdenking van fraude. De arrestatie werd verricht in het kader van een grootscheeps onderzoek naar de honderden miljoenen ponden die spoorloos zijn verdwenen bij het pensioenfonds en onderdelen van het Maxwell-imperium.

Het tweetal wordt door de politie verhoord. De advocaat van Kevin en Ian Maxwell verklaarde vanmorgen dat de broers alle eventuele beschuldigingen zullen ontkennen. Ook Larry Trachtenberg, de voormalige adviseur van wijlen Robert Maxwell, is gearresteerd.

De broers Maxwell stonden eind vorig jaar vier weken lang, na de dood van hun vader, aan het hoofd van het imperium totdat de schuldeisers de macht overnamen. Tegelijkertijd startte de Serious Fraud Office een onderzoek naar de beschuldigingen dat Maxwell honderden miljoenen zou hebben geplunderd uit de pensioenkas om zijn imperium overeind te houden.

Het populaire Britse ochtendblad Daily Mirror onthulde vanmorgen dat Kevin Maxwell vorig jaar op persoonlijke titel 11 miljoen pond (36 miljoen gulden) heeft onttrokken aan de krantenuitgeverij MGN van het noodlijdende Maxwell-imperium. Kevin zou het geld hebben gebruikt voor een "winstgevende' transactie met buitenlandse valuta. Kevin had formeel niets te vertellen bij de Mirror Group Newspapers (MGN), waartoe behalve de Daily Mirror ook de bladen Sunday Mirror, People, Sunday Mail en Scottish Daily Record behoren. Desondanks heeft de huisbankier van MGN, National Westminster, het bedrag zonder mankeren uitbetaald aan Kevin Maxwell, die destijds wèl directeur was bij Maxwell Communication Corporation (MCC).

Vorig jaar wist Kevin Maxwell bij algemeen directeur Ernest Burrington een handtekening los te praten voor een "uitzonderlijk winstgevende' transactie.Burrington en zijn financiële rechterhand Lawrence Guest zijn gisteren opgestapt bij de Mirror Group. Het vertrek van de twee oudgedienden staat los van de jongste onthulling over de malversaties bij het Maxwell-concern. Volgens de Britse pers hebben de jonge directeuren bij Mirror de banden met het besmette verleden willen doorsnijden met het wegsturen van het tweetal.

De Newyorkse krant Daily News, die in maart 1991 door Robert Maxwell werd gekocht, is door Kevin Maxwell gebruikt om geld door te sluizen van Londen naar de rest van de wereld.

Foto: Kevin (links) en Ian Maxwell, de zoons van wijlen mediamagnaat Robert Maxwell, zijn vanmorgen aangehouden op verdenking van fraude. (Foto EPA)