Beurskoers zakt verder; Beleggers VS dagen Philips voor rechter

AMSTERDAM, 18 JUNI. Een groep Amerikaanse aandeelhouders heeft in New York een aanklacht ingediend tegen Philips wegens vermeende misleidende informatie. De koers van het aandeel Philips zakte in Amsterdam vanochtend verder weg.

Niet bekend

Philips meldde gisteren dat het resultaat over het lopende, tweede kwartaal “aanzienlijk lager” zal zijn dan verwacht. Ook de winst over het lopende jaar zal volgens het concern lager uitvallen dan over 1991. Reden is volgens het concern de aanhoudend slechte situatie op de markt voor consument-elektronica, die wordt geteisterd door prijserosie en onderbezetting van de produktiefaciliteiten. Beleggers in Amsterdam, Londen en New York reageerden verrast op het bericht. Zij gingen massaal uit van het herstel van de resultaten van Philips. Met de forse daling van de aandelen Philips als gevolg.

Onder soortgelijke omstandigheden, op 21 mei 1990, dienden Amerikaanse aandeelhouder ook een klacht in tegen Philips. Zij beschuldigden het management van het concern er destijds van opzettelijk misleidende informatie te hebben verstrekt. Terwijl de toenmalige president, C. van der Klugt, op 10 april van dat jaar nog een winststijging in het vooruitzicht stelde, bleek drie weken later dat de winst van Philips over het eerste kwartaal ineengeschrompeld was. De koers daalde als gevolg van het bericht op één dag van 38 naar 33 gulden. Philips kocht de klacht van de Amerikanen destijds af met een bedrag van bijna 20 miljoen gulden. Een soortgelijke klacht van Nederlandse beleggers tegen Philips is nog in behandeling.

Nederlandse financieel-analisten woonden vorige week nog een bijeenkomst bij van de divisie Licht van Philips. Daar hoorden zij nog niets over een winstdaling van het concern. Informatie over de slechte resultaten in de maand mei kwam pas daarna intern vrij bij Philips. Een analist van het commissionairshuis Van Meer James Capel, die de bijeenkomst bijwoonde, laat weten dat Philips netjes heeft gehandeld, door gisteren al voortijdig de financiële markt te waarschuwen. Ook de Vereniging van Effectenbezitters stelt zich op dit standpunt. Voorzitter R. de Haze Winkelman zegt ditmaal weinig aanleiding te zien voor juridische stappen tegen Philips. “Het gaat om de vraag of Philips opzettelijk misleidende informatie heeft verspreid. Mijn mening is dat het concern gisteren, kort nadat het zelf op de hoogte was van de tegenvallers, tijdig een waarschuwing liet horen.”