Berti Vogts kiest voor zekerheid

ATVIDABERG, 18 JUNI. Van het Duitse elftal dat twee jaar geleden in Rome de wereldtitel veroverde ontbreken vanavond vier spelers: Matthäus, Völler, Reuter en Buchwald. Maar bondscoach Berti Vogts weigert voor de cruciale interland tegen Nederland in Gothenburg te experimenteren met onzekere factoren in zijn selectie. Want zo worden de voormalige DDR-spelers Thomas Doll, Andreas Thom en Matthias Sammer gezien hun achtergrond toch wel beschouwd.

Wegens het grote aantal blessures kan Vogts tegen Nederland moeilijk om middenvelder Sammer heen maar Doll, die na één seizoen bij Hamburg onmiddellijk de miljonair-status verwierf bij Lazio Roma, had op meer gerekend. “Ik werd in Duitsland van de ene dag op de andere gesommeerd om mijn voetbalspullen te pakken en overgeheveld van het olympisch team naar het nationale elftal. Een EK of WK heb ik in de DDR alleen maar op de televisie gezien. Nu ben ik er zelf bij en speel ik niet. Ik zie rond het hotel honderden fans slapen in hun auto's en campers en nu kan ik niets voor Duitsland doen.”

Maar Vogts toonde zich tijdens de laatste persconferentie in de sporthal van Atvidaberg voor de vliegreis naar Gothenburg onverbiddelijk. “Geen enkele nummer 12 in een elftal accepteert de beslissing dat hij niet speelt. Maar de spelers moeten beseffen dat je Europees kampioen wordt met twintig voetballers. We hebben weliswaar blessureproblemen maar voldoende alternatieven. Ik denk dat Nederland zich meer zorgen over onze opstelling moet maken dan wij over de hunne.”

Vogts kiest vanavond voor het duo Klinsmann-Riedle in de aanval. Teamarts Heinrich Hess constateerde in de universiteitskliniek van Norrköping bij nader onderzoek geen gebroken neus bij Riedle maar waarschuwt wel: “Voor een speler die recht naar de goal gaat en in de aanval ook het luchtduel niet schuwt vormt Riedle een risicofactor. Maar hij is inzetbaar.” De zorgen na de interland tegen Schotland hebben bij Vogts plaats gemaakt voor optimisme. “Wanneer we er in slagen de drie, vier spelers van wereldklasse waar Nederland over beschikt te neutraliseren, dan houden wij toch de betere voetballers over.”

Een probleem vormt alleen het ontbreken van de twee ervaren mandekkers Reuter en Buchwald in de verdediging bij Duitsland, waar Jürgen Kohler zijn zoveelste tweegevecht aangaat met Marco van Basten, Brehme de tweede Nederlandse spits opvangt (Gullit of Roy) en Frontzeck, Schulz of Helmer zich over Bergkamp moet ontfermen. Veel zo niet alles zal afhangen in hoeverre Duitsland vanavond Van Basten kan uitschakelen. Vogts: “Ik heb Jürgen en Marco zowel in Italië als in het nationale elftal al zo vaak met elkaar zien bakkeleien dat er geen zinnig woord over te zeggen valt wie dat gevecht wint.” Waarbij Kohler zijn respect toont met de opmerking: “Van Basten is absoluut de beste spits die er rondloopt. Ik heb al zijn shirtjes.”

Ontevreden is Vogts over Möller, libero Binz en Hässler. “Die spelers weten nog niet half wat voor ongekende mogelijkheden ze hebben. Maar zowel tegen Schotland als het GOS hebben we te veel kansen weggegeven. Die moet je Van Basten, Bergkamp en Gullit niet aanbieden, want dan kunnen we het vergeten. Aan een gelijkspel hebben we voldoende maar daar mag je gezien de situatie nooit op spelen. Uit tegen België hadden we ook één punt nodig om ons te kwalificeren voor dit EK. Toen hebben we gewonnen. We hebben een enorm zelfvertrouwen en we achten ons ook tegen Nederland daar weer toe in staat.”

Duitsland heeft in twee jaar onder Vogts slechts twee keer verloren. Tegen Wales in Cardiff in de EK-kwalificatie en vriendschappelijk tegen Italië. Daarmee werd nog eens aangetoond hoe onzinnig de opmerking was die ex-bondscoach Franz Beckenbauer na de WK-finale van 1990 geleden in Rome maakte: “Het is jammer voor de rest van de wereld maar Duitsland zal de komende jaren onverslaanbaar blijven. Met de komst van de spelers uit de DDR kunnen we straks nog sterker en compacter gaan voetballen.”

Vogts: “Ik heb het daar met Franz over gehad. Hij heeft me zijn excuses aangeboden voor die ongenuanceerde woorden, gemaakt in de euforie van het WK-succes. Dat neemt niet weg dat ik de komst van de voormalige DDR-spelers als een enorme versterking beschouw. Maar zij komen uit zo'n andere cultuur, uit zo'n andere wereld, dat het inpassen van hen de nodige tijd vergt. Niet eens voetbaltechnisch, de opleiding in de voormalige DDR was wat dat betreft net zo goed als die bij ons, maar psychisch. Dixie Dörner heeft 100 interlands voor de DDR gespeeld maar hij vertelt me nu nog bijna dagelijks dat hij zijn ogen uitkijkt hoe het er bij ons aan toegaat.”

Hans-Hubert Dörner is door de DFB toegevoegd aan de technische staf van het Duitse voetbal waar hij de jeugd traint. In Zweden bekijkt hij voor Vogts de tegenstanders. De slimme Vogts heeft zich bij DFB-voorzitter Hermann Neuberger sterk gemaakt voor de aanstelling van Dörner, die als vroegere trainer van het olympische team - in de voormalige DDR belangrijker dan het nationale elftal - ook nu nog over de exacte informatie beschikt om de talenten in het oosten van Duitsland op te sporen.

Na overleg met Dörner selecteerde Vogts Sammer, Thom en Doll. Ook Ulf Kirsten, wiens eerste daad na zijn contract bij Bayer Leverkusen het kopen van een Porsche was, stond op de lijst van DDR-kandidaten voor het Duitse elftal, maar hij brak voor dit EK zijn been. Doll is echter het lefgosertje onder de "Ossies', die zelfs openlijk kritiek durft te uiten als de almachtige Vogts hem niet opstelt. Doll draagt een diamantje in het oor, heeft een zware gouden ketting om de hals en een protserig achttien-karaats gouden horloge om de pols als symbolen van de nieuw verworven welvaart. Niettemin woonde hij in Hamburg in een eenvoudige flat en staat in Rome, waar Doll bij Lazio speelt en ook een eenvoudige woning heeft gehuurd, het bankstel uit Oost-Berlijn nog in de woonkamer.

Daarom zegt Dixie Dörner in Atvidaberg: “Doll moet in het nationale elftal wat geduld hebben. Hoewel hij zowel bij Hansa Rostock, Dynamo Berlin, HSV en nu weer Lazio Roma heeft aangetoond dat een goede voetballer in principe geschikt is om overal te spelen.” Doll is binnen enkele jaren één van de vele multi-miljonairs geworden in de Duitse selectie, waar de contracten door de spelers net zo nauwkeurig worden bestudeerd als de koersen op de beurs. Jürgen Klinsmann zegt daarover: “Mijn advokaat regelt alles maar hij heeft van Beenhakker te horen gekregen dat wat hem betreft alles rond is met Real Madrid. Daar kan ik het komende seizoen komen voetballen. Ik kan vrijuit spelen tegen Nederland. Holland is voor mij geen Angstgegner. Het is wel een elftal waartegen ik twee jaar geleden op het WK mijn beste wedstrijd uit mijn loopbaan heb gespeeld.”

Foto: Sepp Maier, oud-doelman van, en tijdens het EK keeperstrainer van "Die Mannschaft', neemt bondscoach Berti Vogts op zijn rug. (Foto AP)

Toon van Driel

    • Marc Serné