Arabische stem in Israel sterk versnipperd

De Israelische politiek zou een ander gezicht krijgen indien de 400.000 Arabische kiesgerechtigden - 12,2 procent van de Israelische kiezers - bij de verkiezingen van dinsdag op een verenigde lijst 13 of 14 parlementariërs naar de 120 leden tellende Knesset zouden sturen.

Zelfs een Arabische lijst met tussen de 7 en 9 parlementariërs (13 Arabische parlementariërs is in elk geval niet haalbaar omdat ruim 25 procent van de Arabische kiezers geen gebruik maakt van het stemrecht) zou met succes kunnen opkomen voor de Arabische belangen. Omdat het niet is gelukt zo'n partij uit de grond te stampen is de frustratie onder veel Arabische kiezers groot.

Een hoge functionaris van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO, heeft gisteren aan Mohammed Miari, de leider van de Arabische Progressieve Partij voor Vrede in Israel, een laatste oproep gedaan zijn lijst op te heffen om zo alnog een versnippering van de Arabische stem te voorkomen.