Voorlichting zet aan tot drankgebruik

DEN HAAG, 17 JUNI. Voorlichting over de risico's van drug- en alcoholgebruik heeft volgens een gisteren verschenen rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) vaak een averechts effect omdat daardoor juist de nieuwsgierigheid wordt geprikkeld.

Alcoholgebruik en roken door jongeren, vooral onder meisjes, zijn epidemische verschijnselen aan het worden, aldus een conclusie in de WRR-studie over de Nederlandse jeugd. Gesteld wordt dat dramatisering in de voorlichting over de negatieve gevolgen niet helpt, als niet getracht wordt de jeugd tegelijkertijd vaardigheden bij te brengen waardoor zij in staat is op minder riskante manieren met levensproblemen en stress om te gaan. Ouders moeten volgens de studie meer voorlichting krijgen over de diepgaande invloeden van riskant gedrag tijdens de zwangerschap, zoals tabaks-, alcohol- en druggebruik.